29. oktobar – Najsavremenijim metodama urađene komlikovane operacije kancera dojki

0
318

Hirurg prof. dr Džihan Uras iz Turske je sa crnogorskim kolegama u Kliničkom centru Crne Gore uradio dvije komplikovane operacije kancera dojke, primjenom najsavremenijih metoda. U cilju usvajanja novih medicinskih procedura, dogovorena je buduća saradnja između crnogorskih i turskih ljekara.

Hirurg prof. Uras, je došao u Crnu Goru na poziv ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića da bi sa kolegama iz Kliničkog centra Crne Gore podijelio iskustva i od njih nešto naučio.

– Zajedno sa ovdašnjim ljekarima danas smo uradili dvije operacije kancera dojke. Na operacijama su, pored mene, bila još tri hirurga iz Kliničkog centra – rekao je prof. Uras.

On je objasnio da je korištena takva tehnika da bi se mogle zaštititi dojke pacijentkinja.

– Pored zaštite dojke radili smo metodu onkoplastike. Ja sam već drugi put u Crnoj Gori. Bio sam prošle godine kada sam prisustvovao operaciji gde je odstranjena cijela dojka, a tokom iste operacije je odrađena i rekonstrukcija – pojasnio je prof. Uras.

Kod karcionoma dojke, pored operacije, kako je rekao, važno je dati pravu terapiju.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, rekao je da je veliko zadovoljstvo što je drugi put u Crnoj Gori profesor Uras iz poznate klinike Adžibadem koji je, kako je dodao, predsjednik prvog Instituta za istraživanje i bolesti kancera dojke u Turskoj.

– On je tu drugi put da zajedno sa našim doktorima uradi najkomplikovanije operacije kancera dojke sa najsavremenijim metodama, koje se danas primjenjuju u svijetu. Veoma je značajno učešće naših ljekara u zajedničkim operacijama i dogovorili da taj nivo saradnje proširimo tako što će naši ljekari u narednom periodu da idu u Kliniku Adžibadem u Tursku da zajedno sa uvaženim profesorom i njegovim kolegama rade na usvajanju novih medicinskih procedura, kada je, ne samo kancer dojke u pitanju, već i druge operativne procedure – pojasnio je Hrapović, i istakao je da su oba puta operacije bile besplatne za crnogorski zdravstveni sistem.