29. oktobar – Obilježen Svjetski dan moždanog udara

0
364

Klinički cenatar Crne Gore nizom aktivnosti obilježio je 29. oktobar – Svjetski dan moždanog udara. Na konferenciji za novinare ovim povodom, predstavljajući novine u liječenju moždanog udara u KCCG direktor dr Jevto Eraković je je kazao da se u ovoj ustanovi u liječenju ove bolesti primjenjuju najsavremenije metode liječenja: trombolitička terapija i trobektomija.

– Ovakvi datumi su uvijek povod kada treba zajednički da nastupimo, i Klinički centar Crne Gore i svi mediji, jer ovi datumi treba da pošalju jasnu poruku svim našim građanima, odnosno mogućim pacijentima koliko je važna promocija određenih aktivnosti koje treba da se sprovodu da ne bi došlo do moždanog udara. Isto tako, ukoliko dođe do moždanog udara, šta treba uraditi da ne bi došlo do fatalnih posljedica i invaliditeta. Ono što mi je posebno zadovoljstvo jeste da Klinički centar danas povodom Međunarodnog dana borbe protiv moždanog udara može da promoviše najsavremenije metode liječenja ishemijskog moždanog udara u svijetu koje se primjenjuje u Kliničkom centru Crne Gore. To su, dakle, trombolitička terapija koja je od ranije prisutna i koju već unazad više godina primenjujemo u KCCG i odnedavno trombektomija, dakle, mehanička ekstrakcija tromba, koju radimo zahvaljujući našim kolegama, invazivnim radiolozima, i multidisciplinarnim pristupom, prije svega angažovanošću naših interventnih radiologa – istakao je dr Eraković.

On je kazao da je KCCG veliko zadovoljstvo da na čelu tima interventnih radiologa ima dr Vesnu Ivanović, koja je od nedavno pojačana sa još dvoje ljekara, prof. dr Milanom Mijailovićem i prof. dr Snežanom Lukić.

Na konferenciji novinarima je prikazan i kratak film primjene trombolitičke terapije i tombektomije kod pacijentkinje koja je imala moždani udar.

Direktor Klinike za neurologiju dr Balša Vujović naglasio je da postoji određeni vremenski prozor kada se u slučaju ishemijskog moždanog udaru može djelovati.

– Da bi se mogla uraditi trobektomija neophodno je djelovati u roku od sedam sati, a u slučaju trombolitičke terapije potrebno je djelovati u roku od četiri sata. Važno je ne probiti te vremenske odrednice, odnosno što hitnije djelovati – istakao je dr Vujović.

Načelnica Centra za moždani udar dr Ljiljana Radulovic kazala je da je važno da pacijent i porodica prepoznaju simptome moždanog udara.

Invazivni radiolog dr Ivanović je kazala da je do sada u KCCG urađeno 12 trombektomij i da su rezultati veoma ohrabrujući.

– Rezultati su ohrabrujući, veliki broj pacijenata izašao je sa minimalnim komplikacijama, a metoda je dostupna 24 sata sedam dana u nedjelji. To je i ključna stvar za implementaciju – kazala je dr Ivanović naglašavajući da je takođe ključno i kvalitetan kadar i kontinuirane edukacije.

U centralnom holu glavne zgrade KCCG, je bio postavljen štand, gdje su medicinski timovi zainteresovanim građanima mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, davali savjete i informacije o prevenciji i liječenju moždanog udara. Oni su takođe i dijelili propagandi edukativni materijal.