29. septembar – ODRŽAN PRVI KONGRES ORTOPEDA I TRAUMATOLOGA

0
471

Medical LogoU organizaciji Udruženja ortopeda i traumatologa Crne Gore održan je I Kongres ortopeda i traumatologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem i tom prilikom obilježeno je 70 godina ortopedije u Crnoj Gori.
Poslednji skup Ortopeda i traumatologa u Crnoj Gori održan je oktobra mjeseca 2012. godine u Bečićima, kao Prvi ortopedsko-traumatološki dani Crne Gore sa međunarodnim učešćem.
Ubrzani razvoj ortopedije i traumatologije dao je zadatak sadašnjoj generaciji crnogorskih ortopeda i traumatologa da organizuju Prvi kongres ortopeda i traumatologa Crne Gore, koji je okupio veliki broj ljekara i prikazao najnovija dostignuća i rezultate liječenja iz skoro svih segmenata ortopedsko-traumatološke problematike. Ovaj kongres je značajan za udruženje ortopeda jer predstavlja novi momenat za bolje riješavanje problema iz ortopedije i traumatologije, kao i stvaranje novog ambijenta za sticanje novih naučnih znanja koja bi unaprijedila struku i donijela bolju budućnost. Prvi kongres ortopeda i traumatologa Crne Gore je bilo mjesto za razmjenu iskustava i novih saznanja, gdje su svi prijavljeni učesnici mogli objaviti radove.
– Posebno nas raduje činjenica da našem kongresu, osim kolega iz Crne Gore, prisustvuju kolege iz susjednih zemalja, čime se doprinosi boljoj regionalnoj saradnji. Naučni odbor Kongresa, koji sačinjavaju eminentni strucnjaci iz regiona, odabrao je pet predavača po pozivu, 78 radova za oralnu prezentaciju i 14 radova za poster prezentaciju. Prvi kongres ortopeda i traumatologa Crne Gore je bio, osim za naučna i stručna saznanja, prilika za druženje, upoznavanje, i pravo mjesto za uživanje u blagodetima Budvanske revijere i našeg domaćina u Bečićima, Bokokotorskog zaliva, čime je naš sastanak dobio kompletnu svrhu održavanja – izjavio je Predsjednik organizacionog odbora Kongresa, Dr Goran Pešić.