30. septembar – MINISTARSTVO ZDRAVLJA I DOM ZDRAVLJA KOTOR ORGANIZOVALI JAVNU TRIBINU

0
291

99Ministarstvo zdravlja i Dom zdravlja Kotor organizovali su u petak, 30.09.2016. godine u Centru za kulturu u Kotoru, javnu tribinu na temu: „Bezbjednost vakcina“.
Na skupu, koji je bio izuzetno posjećen, o značaju imunizacije i bezbjednosti vakcina govorili su kompetentni stručnjaci za ovu oblast iz Instituta za javno zdravlje, Agencije za ljekove i domova zdravlja Kotor i Podgorica, prof. dr Dragan Laušević, doc. dr Nebojša Kavarić, farmaceuti mr ph Željka Bašović i mr ph Maja Stanković. Oni su istakli da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća 20. vijeka koje je, uz obezbjeđenje higijenski ispravne vode za piće i otkriće antibiotika, dovelo do značajnoj smanjenja oboljelih i umrlih od brojnih zaraznih bolesti. Zahvaljujući imunizaciji neke zarazne bolesti su potpuno iskorijenjene, a ostale, za koje postoje vakcine se javljaju veoma rijetko.
Aktivno učešće na tribini uzeli su i brojni građani iz primorskih opština, koji su izrazili zadovoljstvo organizovanjem ovakvog skupa i temom kojom su se bavili,dobili su odgovore na sva pitanja i dileme koje su imali kada je vakcinacija i bezbjednost vakcina u pitanju. Epidemiolozi, farmaceuti i pedijatri u prepunoj sali kotorskog Centra za kulturu preko dva sata, odgovarali su na otvorena pitanja roditelja i dali im precizne, tačne i kompetentne informacije o imunizaciji. Stručnjaci su ukazali na značaj edukacije roditelja u ovoj oblasti, kako bi svi shvatili da nevakcinisanjem svog djeteta ugrožavaju zdravlje i život i druge djece.
Na kraju skupa najavljeno je organizovanje niza javnih tribina koje će biti posvećene najaktuelnijim temama iz oblasti zdravstva.