3 D (PDO) Mezoniti

0
1089

O liftingu nitima i o mezonitima

Lifting (podizanje) nitima je inovativni metod armature (pojacanja), revitalizacije ipodizanja tkiva lica i tijela upotrebom sterilnih absorbtivnih niti (niti koje se aplikuju najcesce u srednji sloj koze-mezoderm, ali se mogu aplikovati na razlicitim „dubinama” i u svimpravcima, zavisno odpotrebe)!

Poslije 2000. godine, u estetskoj dermatologiji, pa i estetskoj hirurgiji, minimalno invazivni metodi postaju sve popularniji! Kao metodi, rapidno se razvijaju laser i RF (radio frekventni) aparati, u smislu antiaging metoda i liftinga lica, ali efekat nije tako jasan kao kod prethodnih invazivnih hirurskih metoda (operativni lifting). Operativni lifting pak, nosi rizik klasicnog operativnog zahvata pod opstom anestezijom, kao i cinjenicu dugog postoperativnog toka sa mogucim komplikacijama. Lifting nitima postaje sjajna alternativa koja je manje invazivna a visoko efikasna.

Prve niti za lifting su poznate kao Aptos; za njih su vezane mnoge vrste komplikacija, posebno problemi sa neabsorptivnim (ne razgradivim) karakterom polipropilena (polypro­pylene).

Kao odgovor nastale su polioksidovane PDO (polydio-xanone) absorptivne niti. PDO je hirurski konac komercijalizovan od ranih 1980-tih. To je monofilament poznat po tome sto uzrokuje najmanju reakciju tkiva od svih hirurskih konaca i potpuno je kompatibilan sa ljudskim tkivima, te nikada ne izaziva alergijske reakcije. Bioloski 100% inertan u sirokoj je upotrebi zbog njegove stabilnosti!

Mezoniti dolaze u obliku sklopljene niti u V obliku fiksirane jednim krajem za iglu -konduktor. Prvi put su se pocele koristiti u medicini nakon KFDA (Korea Food and Drug Administra­tion) odobrenja u Koreji 2011. godine.

Sam PDO (polydioxanone) se hidrira i topi u kozi poslije 6 do 8 mjeseci, dok indukovani kolagen u mezodermu (srednjem sloju koze) traje godinu dana vise. Procedura je veoma efikasna u podmladivanju koze podsticanjem sinteze kolagena uz stimu-laciju ibroblasta.

Glavneprednosti procedure su minimalna invazivnost, nije potrebno vrijeme za oporavak (no downtime) – dakle, spada ugrupu tzv. „lunch time”procedura i – trenutno vidljiv efekat! Zbog ovih prednosti, ova procedura je postala veoma popularna za kratko vrijeme u Aziji i zemljama bivseg Sovjetskog Saveza (zemlje CIS-Commonwealth of Independent States, takode zvane Russian Commonwealth), a siri se velikom brzinom i na druge kontinente.

Sta je mezolifting (3D lifting)?

Radi se o jednostavnom i sigurnom, revolucionarnom metodu neoperativnog i bez oziljaka liftinga lica i tijela upotrebom mezoniti (PDO). To je najnovija procedura u smislu rejuve-nacije, zatezanja i 3-dimenzionalnog remodelinga lica i kontura tijela, ostecene i koze koja stari, zahvaljujuci kome lice i tijelo dobijaju mladi vitalniji izgled, a koza jedriji, puniji, elasticniji i svjeziji izgled bez bora. Unosenjem u kozu mezo (PDO) niti stvara se, skrivena u kozi, nevidljiva mreza, poput armaturne mreze, ciji je zadatak obezbjedenje tkiva-koze od „padanja” pod uticajem mnogih cinilaca u procesu starenja, tj.podizanje tkiva i koze koji su vec „pali”, ali i ispravljanje drugih nedostataka koze.

Prije same intervencije na kozu tretiranog podrucja nanosi se transdermalni anestetski krem ili se eventualno, vrlo rijetko, u slucaju obimnije procedure (cijelo lice i sl.) i zelje pacijenta, injicira lokalni anestetik u vidu „blok” anestezije, te tako procedura dobija bezbolan karakter. Nakon dezinfekcije koze, sterilne hipoalergene PDO niti se instaliraju sterilnim ultra tankim, savitljivim medicinskim iglama-provodnicima, debelim samo 0,1 mm, vrlo ostrog vrha, koje su zbog toga atraumaticne i bezbolnog uboda, a koje se, po unosenju niti u kozu vade, a PDO niti ostaju u vidu pomenute, upravo napravljene mreze. PDO niti (absorptivni monofilamenti) se absorbuju nakon 180-240 dana (6-8 mjeseci) (prvo se hidroliziraju na vodu i CO2 i nakon 2-3 mjeseca polovicno reabsorbuju, a nakon 6-8 mjeseci u potpunosti), ali za sobom ostavljaju mrezu kolagenih niti u trajanju od minimalno 2 godine, tako da rezultati intervencije traju upravo minimalno toliko. Efekat procedure ogleda se u stimulaciji mikrocirkulacije, celijske regeneracije i blage neoko-lageneze (stvaranju novih kolagenih niti) u retikularnom dijelu srednjeg sloja koze-mezoderm a, dakle u prirodnoj revitalizaciji. Istrazivanjima je dokazano prisustvo novoformiranih kolagenih niti u precniku od 1-3 mm oko uvedene PDO niti, oko 90 dana poslije implantacije.

Uvodenje PDO mezoniti ne izaziva nikakva ostecenja mikrocirkulacije i vaskularizacije koze, kao ni stvaranje induriranefibroze, kako bi se desilo kod niti veceg promjera (debljih niti) ili niti sa vecim poluzivotom raspadanja.

Dakle, cvrstina PDO niti i mogucnostpostavljanja u vise pravaca i na vise nivoa koze omogucavaju nam da napravimo specificnu i jaku „armaturnu mrezu” u kozi, koja se harmonicno utapa u tkivo, bez vidljivih defekata na kozi i ogranicenja mimike. Oko ovih niti se formira potpuno nov kolagen u kozi, u toku naredna 2 mjeseca, koji i poslije resorpcije unesenih PDO niti ostaje i pravi nasu prirodnu nit. Efekat liftinga je momentalno vidljiv poslije tretmana, a postojan je i sve vise vidljiv u toku naredna 24 mjeseca, kada se tretman moze ponoviti.