3. februar- KVALITETNIJA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PENZIONERA

0
355

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović sa saradnicima razgovarao je sa predsjednicima Saveza udruženja penzionera Crne Gore Brankom Vešovićem i Udruženja penzionera Podgorice Savom Barovićem u cilju obezbjeđivanja dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite starije populacije. Zajednička ocjena učesnika sastanka je da je značajno unaprijeđena zdravstvena zaštita populacije treće dobi.

Dr Radunović je podsjetio da je u cilju obezbjeđivanja dostupnosti terapije važenje ljekarskog recepta sa 15 produženo na 30 dana i da se intenzivno radi na uvođenju višekratnog uputa, što će biti veliko olakšanje za pacijente, naročito penzionere. Ministar zdravlja je naglasio i da se moraju smanjiti liste čekanja na specijalističke preglede i omogućiti svima, kojima se pregled zakaže za period duži od 30 dana, da se upute u privatnu zdravstvenu ustanovu koja je umrežena u sistem javnog zdravstva.

Branko Vešović je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravlja u potpunosti posvećeno brizi o zdravlju najstarije populacije. On je istakao izuzetno dobru saradnju sa Domom zdravlja Podgorica koja je krunisana potpisivanjem memoranduma o saradnju i sugerisao da takve sporazume treba potpisati sa svih 18 domova zdravlja u Crnoj Gori.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić kazao je da ta ustanova, u saradnji sa Udruženjem penzionera Podgorice, uveliko sprovodi preventivne programe i da penzioneri svojim sugestijama i predlozima učestvuju u kreiranju zdravstvene politike na primarnom nivou. On je istakao da je Dom zdravlja Podgorica postigao dogovor sa Kliničkim centrom, tako da će uskoro izabrani doktori pacijentima iz Podgorice informatički zakazivati specijalističke preglede, koji treba da se obave u KCCG.

Sastanku su prisustvovali i direktor Fonda PIO Dušan Perović, direktorka Centra za nauku KCCG prof. dr Slavica Vujisić i direktor Urgentnog centra KCCG dr Vladimir Dobričanin.