Završna konferencija EU tvining projekta realizovana u Podgorici (CInMED)

0
108

CRNA GORA I HRVATSKA USPJEŠNO ZAVRŠILE EU TWINNING PROJEKAT „PODRŠKA INSTITUTU ZA LJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA CRNE GORE (CINMED)“

UZ PODRŠKU EU UNAPRIJEĐENO POSLOVANJE INSTITUTA ZA LJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA CRNE GORE

Završna konferencija EU Twinning projekta „Podrška Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore” održana je 19. jula, u Podgorici. U prisustvu visokih zvanica, ovom prilikom predstavljeni su glavni rezultati, naučene lekcije i najvažniji događaji u okviru Twinning projekta realizovanog saradnjom crnogorskih i hrvatskih institucija iz oblasti zdravstva, uz podršku Evropske unije (EU).

Uvodnu riječ imala je mr Mira Kontić, vođa Komponente 1 Projekta i zamjenica direktorice CInMED-a, a moderatorka i prezentatorka Projekta bila je Lina Čačić, rezidentna savjetnica za Twinning. Prigodna obraćanja imali su i: doc. dr med. spec. Snežana Mugoša, vođa projekta zemlje korisnice i direktorica CInMED-a, Nj. E. Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Dobromir Hristov, program menadžer i predstavnik  Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, prof. dr Siniša Tomić, vođa projekta zemlje članice EU i direktor hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Dragomir Marković, predstavnik Ministarstva finansija. Skupu je prisustvovao i ministar zdravlja Crne Gore, Dragoslav Šćekić.

Visoko ocijenjen uspjeh Projekta

Ocjenjujući da se radi o momentu kada se završava projekat koji je donio velike promjene u radu Instituta, prije svega kroz implementaciju evropskih standarda i smjernica, kao i dobrih praksi u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, mr Mira Kontić, zamjenica direktorice CInMED-a, istakla je veliki značaj ovog i sličnih projekata u procesu pristupanju Evropskoj uniji. Ona je podsjetila da je riječ o projektu finansiranom od strane EU, sa svrhom transfera znanja i specifičnih iskustava, gdje je posebno došao do izražaja doprinos partnera iz HALMED-a.

Nastavak dugogodišnje uspješne saradnje

Direktorica CInMED-a, doc. dr med. spec. Snežana Mugoša, objasnila je da je realizovani projekat imao za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, kako u pogledu stručnih znanja i kompetencija eksperata, tako i daljeg usaglašavanja zakonodavstva sa propisima EU u oblastima značajnim za rad Instituta. — Projekat je zapravo nastavak naše dugogodišnje uspješne saradnje, kojom je postojeće partnerstvo osnaženo i produbljeno. HALMED je postao naš partner i podrška na putu ka EU, ali i uzor da u svom radu primjenjujemo najviše međunarodne standarde i gradimo sopstvene potencijale i kredibilitet Instituta — istakla je ona.

Naglašavajući značaj omogućene razmjene iskustava i znanja kroz neposredni kontakt i rješavanje svakodnevnih izazova, doc. dr Mugoša je pohvalila nesebičan i posvećen partnerski odnos eksperata HALMED-a ispoljen tokom prethodnih 18 mjeseci. — Uprkos okolnostima koje je nametnula pandemija, svi učesnici su nastavili rad punim kapacitetom, što čini ovo iskustvo zaista posebnim. Sigurna sam da su rezultati projekta već vidljivi i da će u vremenu koje je pred nama značajno uticati na unapređenje kvaliteta rada Instituta — navela je ona.

Doc. dr Mugoša je ovom prilikom ukazala na cilj da se Institut pozicionira, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu, kao institucija koja garantuje kvalitet, efikasnost i bezbjednost ljekova i medicinskih sredstava, koja je nezavisna i nepristrasna i u čiji se rad građani i zdravstveni radnici mogu u potpunosti pouzdati. Predviđeno je i jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta, povećanje nivoa kompetencija i dalje usavršavanje zaposlenih za obavljanje zakonom propisanih nadležnosti u zadatim rokovima. Opisujući brojne kompetencije i usmjerenja Instituta, doc. dr Mugoša je navela da će Institut nastojati da bude vidljiviji i dostupniji građanima Crne Gore, budući da vjeruje da je najbolji put za izgradnju povjerenja upravo transparentnost, dobra i otvorena komunikacija.

— Maksimalno koristeći iskustva i znanje prenijeto kroz projekte kao što je ovaj, sigurna sam da će Institut za ljekove i medicinska sredstva, uz podršku Ministarstva zdravlja, služiti na čast našoj zemlji i svakom njenog građaninu — istakla je doc. dr Mugoša. Uz zahvalnost partnerima Projekta, doc. dr Mugoša je  navela da vjeruje da je ovaj projekat samo temelj buduće trajne i uspješne saradnje dvije institucije. — Današnje obilježavanje kraja projekta u stvari je samo početak jednog dugotrajnog partnerstva i prijateljstva — istakla je ona.

Izgradnja kapaciteta je istinsko ulaganje u budućnost

Podsjetivši na dugotrajno poznanstvo sa prisutnim predstavnicima zdravstvenih vlasti Crne Gore i Hrvatske, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Nj. E. Veselko Grubišić, izrazio je počastvovanost učešćem na Završnoj konferenciji Projekta. On je podsjetio da je riječ o šestom od ukupno sedam projekata za čiju su realizaciju odabrane hrvatske institucije. — Otkako je 2013. Hrvatska postala punopravnom članicom EU, naši su stručnjaci neumorno i predano dijelili svoje znanje i iskustvo iz pretpristupnog procesa s državama koje se još uvijek nalaze u tom procesu, prvenstveno sa susjednim zemljama — istakao je Nj. E. Grubišić. Hrvatska je u tom razdoblju odabrana za realizaciju 39 Twinning projekata u 9 država korisnica, što, po ocjeni ambasadora Grubišića, predstavlja ogroman uspjeh za najmlađu državu članicu.

Iskazavši zadovoljstvo zbog mogućnosti da Republika Hrvatska pomogne institucijama Crne Gore u njihovom usklađivanju sa pravnom tekovinom EU, ambasador Grubišić je objasnio da je kroz višegodišnju praksu ustanovljeno da je Twinning jedan od najefikasnijih alata za prenos znanja i izgradnju institucija. On je ovom prilikom pozvao institucije Crne Gore da se još više uključe u Twinning i maksimalno iskoriste sve prednosti koje on pruža, ali i izrazio uvjerenje da su hrvatsko iskustvo i znanje ispunili očekivanja projektnih partnera, posebno imajući u vidu slična iskustva stečena tokom i nakon pristupnog procesa. Čestitajući na predanosti, entuzijazmu i timskom radu u izazovnim pandemijskim vremenima, koja nijesu umanjila postizanje kvalitetnih rezultata, ambasador Grubišić je naglasio da čvrsto vjeruje da je izgradnja kapaciteta istinsko ulaganje u budućnost.

Implementacija standarda u cilju što bolje zaštite zdravlja

Program menadžer i predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Dobromir Hristov, čestitao je prisutnima na veoma uspješnom projektu. Ističući značaj koji zdravlje ima na listi prioriteta u programu politika EU, on je objasnio da zdravlje danas predstavlja veliki izazov u brojnim oblastima ljudskog djelovanja, uključujući i realizaciju relevantnih ekonomskih procesa i planova. — Standardi za ljekove i medicinska sredstva imaju važnu ulogu u implementaciji zahteva iz Poglavlja 1: Sloboda kretanja robe. Međutim, ovi standardi se prepliću i sa ostalim, ne manje važnim, poglavljima pristupanja Evropskoj uniji — istakao je Hristov.

Iskazavši uvjerenost da visoki standardi na polju ljekova i medicinskih sredstava štite Crnu Goru i njene građane i pružaju osnovu za dijagnostiku, prevenciju, nadzor, prognozu te zatim liječenje i ublažavanje bolesti, predstavnik Delegacije EU je naglasio da je implementacija standarda od izuzetnog značaja jer nudi visok nivo zaštite javnog zdravlja.

Ostvareni rezultati već sada impresivni

Pozdravljajući prisutne, prof. dr Siniša Tomić, direktor hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) istakao je značaj saradnje ostvarene u sklopu projekta između stručnjaka HALMED-a, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i crnogorskog CInMED-a. — Uključili smo najbolje i najiskusnije stručnjake HALMED-a kako bi hrvatsko iskustvo prilagodbe poslužilo kao nit vodilja za dalje zadatke i obaveze koje predstoje Crnoj Gori. Vjerujemo da smo time pridonijeli ohrabrenju na vašem putu pristupanja EU — istakao je prof. dr Tomić.

Podsjetivši na dinamičnu radnu atmosferu tokom prethodnih 18 mjeseci i saradnju u okviru opširnog regulatornog područja, prof. dr Tomić je izrazio uvjerenje da su ostvareni rezultati već sada impresivni. Izrađeni su strateški i komunikacijski planovi Instituta i usvojeni su podzakonski akti svojstveni evropskom regulatornom sistemu, vidljiv je napredak u usvajanju smjernica koje se odnose na inspekciju i sistem farmakovigilance, a dat je i podstrek na prijavljivanje sumnji na neželjena dejstva ljekova, podizanje svijesti o primjeni ljekova koji se izdaju bez recepta, kao i o opasnostima trgovine falsifikovanim ljekovima. — Unatoč užasnim okolnostima izazvanim ratom u Ukrajini te izazovima pandemije COVID-19, koje su u fokus stavile problem mogućih nestašica ljekova i dostupnosti zdravstvene skrbi, realizacija svih zajedničkih aktivnosti ipak se odvijala uspješno i prema zacrtanim planovima — kazao je on.

Ističući značaj bogate saradnje dvije institucije koja potiče daleko prije ovog projekta, prof. dr Tomić je naveo da navedeni projekat smatra značajnom komponentom dugogodišnje saradnje, te da vjeruje da će se i u budućnosti nastaviti. Na kraju, on je izrazio želje za uspješan nastavak pretpristupnog programa, kao i vjerovanje da će u skorijem roku imati priliku da građanima Crne Gore poželi dobrodošlicu u EU.

Ojačati ekonomsku konkurentnost i inovativne kapacitete Crne Gore

Dragomir Marković, načelnik Direkcije za ugovaranje sredstava EU pomoći i sprovođenje ugovora u Direktoratu za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u okviru Ministarstva finansija, podsjetio je da se pretpristupna podrška EU Crnoj Gori između ostalog realizuje kroz Godišnji akcioni program Crne Gore za 2016. godinu, u vrijednosti od 23 miliona evra. — Ukupna vrijednost projekta je 400,000.00 evra, sa trajanjem od 18 mjeseci — istakao je Marković.

Specifičan cilj ovog projekta, kako je objašnjeno ovom prilikom, bio je unapređenje institucionalnih i operativnih kapaciteta Instituta za obavljanje statutarnih obaveza, kao i doprinos unapređenju zdravstvenog sistema i zaštite pacijenata. Ovo se vrši kroz obezbjeđivanje usklađenosti sa standardima EU, smjernicama i dobrom praksom relevantnom za Poglavlje 1: Sloboda kretanja robe, a u vezi sa registracijom, marketingom i potrošnjom ljekova i medicinskih uređaja. Projekat je sprovođen kroz tri komponente, a ojačani su kapaciteti i vidljivost Instituta, unaprijeđen je postmarketinški i sistem nadzora u Crnoj Gori i unaprijeđeni su sistemi autorizacije, inspekcije za ljekove i klinička ispitivanja u Crnoj Gori.

Obiman posao uspješno realizovan

Rezidentna savjetnica za Twinning, zaposlena HALMED-a, Lina Čačić, istakla je da je Twinning jedan od najboljih dostupnih načina za edukaciju javnih službenika zemalja pristupnica, jer je tu ključan prenos iskustava koji se ne može dobiti ni na jedan drugi način. Podsjetivši da je najvažniji implementacijski dio Projekta trajao 18 mjeseci, od 29. januara 2021. godine, rezidentna savjetnica Čačić je napravila presjek značajnijih aktivnosti. Tokom septembra 2020. godine potvrđeno je da se Hrvatska postavlja kao najbolji partner zbog ranije saradnje u brojnim EU projektima, bilateralne saradnje, te izostanka potrebe za prevođenjem. Izvršena je analiza stanja i revizija ogromnog broja dokumenata, a osim uobičajenih alata koji se koriste u Twinning-u, predstavnicima CInMED-a omogućeno je i da prisustvuju HALMED-ovim internim edukacijama za novozaposlene, tako da su mogli dobiti i informacije koje nijesu bile uključene u projekat. Pored toga, organizovane su i dvije studijske posjete crnogorskih stručnjaka Republici Hrvatskoj. Oni su posjetili HALMED te učestvovali kao posmatrači u inspekcijskom nadzoru nad dobrom praksom u prometu ljekova na veliko. Po ocjeni rezidentne savjetnice Čačić, napravljen je jako dobar plan edukacije koji se već počeo sprovoditi u CInMED-u, a elektronsko poslovanje i digitalizacija dokumentacije činiće važan aspekt daljeg rada budući da preuzimanje podataka od EU funkcioniše isključivo tim putem.

Fleksibilnost u radu urodila je plodom u smislu da je, uz to što je većina aktivnosti bila namijenjena stručnjacima CInMED-a, u saradnji sa Farmaceutskom komorom Crne Gore edukacija proširena na još 160 učesnika farmaceuta. Sprovedena je i prva farmakovigilancijska inspekcija u Crnoj Gori. Izvršena je i inspekcija dobre proizvođačke prakse, a mjesto u Projektu dobila je i dobra praksa u distribuciji praćena kroz sistem nadzora u Hrvatskoj, kao i sprovođenje inspekcija kliničkih ispitivanja i izmjena evropske regulative koja se odnosi na ista. Uz prezentaciju video materijala koji je oslikavao tok razvoja Projekta, kao i podjelu edukativnih materijala, rezidentna savjetnica Čačić je zahvalila svim ekspertima, kao i učesnicima programa.

Anita Đurović