27. maj – Ljekari iz Crne Gore najradije odlaze u Njemačku

0
254

Javni zdravstveni sistem od 2014. godine napustilo je više od 120 ljekara zbog, kako tvrde u Sindikatu doktora medicine (SDM), niskih zarada i neuređenosti sistema u kome rade. Sa druge strane, ministar zdravlja Kenan Hrapović smatra da je crnogorski zdravstveni sistem interesantan ljekarima, jer je u njemu angažovano oko 240 doktora iz inostranstva sa privremenim ili stalnim nastanjenjem i onih koji rade po pozivu. Naši ljekari se najčešće odlučuju za Njemačku, u kojoj je posao našlo dvadeset doktora u posljednjih pet godina. U Sloveniji se zaposlilo pet ljekara, šestoro u Švajcarskoj, Srbiji 11… – Kolege uglavnom kažu da je razlog odlaska loš socioekonomski status ljekara, ali isto toliko važani razlozi su neuređenost sistema u kome rade, nedostatak protokola, smjernica, normativa, izostanak sistemskih rješenja u pogledu nedostatka kadra – kazali su iz SDM. Istakli su i da su zarade ljekara u privatnom sektoru značajno veće.

Ministar Hrapovićevoj je podsjetio da je državu u posljednjih deset godina napustilo stotinak ljekara. – Dio je otišao u penziju, značajan dio u privatni sektor, gdje pružaju uslugu crnogorskim pacijentima.
Hrapović je ocijenio da je migracija radne snage prisutna svuda u Evropi, a posebno u zemljama u najbližem okruženju. On je istakao da je crnogorski zdravstveni sistem u posljednjih pet godina dodijelio oko 500 specijalizacija, te da je Vlada u saradnji sa stambenom zadrugom Zdravstvo omogućila kupovinu stana pod povoljnim uslovima za oko 200 zdravstvenih radnika.
Hrapović je rekao i da je kroz razgovor sa dijelom ljekara koji su posao našli u inostranstvu, dobio odgovor da je dosta razloga zbog kojih žele da promijene radnu i životnu sredinu lične prirode.
On je kazao da Vladu zabrinjava odlazak ljekara i da odgovorno prate ta dešavanja.
– A takođe ću da podsjetim da je crnogorski zdravstveni sistem onaj u koji treba da se dolazi. Podaci iz Ljekarske komore pokazuju da se vjeruje i ne dolazi bez razloga. Sve više je interesovanja iz regije za rad u crnogorskom zdravstvenom sistemu, ali nama nije interes da samo u tom pravcu djelujemo – naglasio je Hrapović.