Institut za javno zdravlje Crne Gore obilježio 100 godina rada

0
49

Svečanom akademijom u Crnogorskom narodnom pozorištu juče 03.06.2022. godine Institut za javno zdravlje Crne Gore obilježio je 100 godina rada.

Na Svečanoj akademiji govorili su: Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić i Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge. Putem Video poruke prisutnima se obratila i direktorica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Andrea Ammon.

„Institut za javno zdravlje Crne Gore jedna je od vodećih zdravstvenih ustanova tercijarnog nivoa, koja je stasavala cijeli jedan vijek i od Stalne bakteriološke stanice osnovane 1922. godine na Cetinju, sa svojih tada 11 zaposlenih, izrasla u renomiranu ustanovu, koju čine izuzetni profesionalci posvećeni i predani zdravlju stanovništva. Tačno prije stotinu godina postavljen je temelj na koji je decenijama izgrađivan današnji Institut, čiji je osnovni zadatak očuvanje i unapređenje zdravlja građana“, rekao je Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na početku Svečane akademije upoznajući prisutne sa istorijom razvoja današnjeg Instituta.

„Zahvaljujući njihovom pravovremenom i stručnom pristupu, utemljenom na naučnim i medicinskim doktrinama u ovoj oblasti, proteklih decenija ozbiljne i smrtonosne zarazne bolesti stavljene su pod kontrolu, a neke čak i u potpunosti iskorijenjene. Ovo je prilika da zato svima njima Crna Gora danas kaže jedno veliko HVALA“, rekao je Ministar Dragoslav Šćekić.

„Ugled koji, zahvaljujući svojim rezultatima, uživa Institut za javno zdravlja Crne Gore prepoznat je i van granica naše zemlje od strane renomiranih međunarodnih institucija, što potvrđuju brojne licence, akreditacije i sertifikati koje sasvim zasluženo dobila ova ustanova. Svojim kadrovskim, prostornim i tehničko-tehnološkim kapacitetima naš Institut stoji rame uz rame sa najsavremenijim medicinskim centrima, u Evropi, a zašto ne reći i u svijetu“, naveo je ministar.

Danas kada Institut obilježava 100 godina rada možemo biti veoma zadovoljni rezultatima koje smo postigli na svim poljima zaštite zdravlja stanovništva rekao je direkor Instituta dr Galić.

„Danas je Institut moderna zdravstvena ustanova, slična onima u regionu i Evropi, povezana sa svjetskim javnozdravstvenim ustanovama i organizacijama kroz niz mreža saradnje. Danas je Institut baza Medicinskog fakulteta, respektabilna naučno-obrazovna ustanova, sa referentnim laboratorijama, sertifikovanim procesima i akreditovanim metodama rada. Zahvaljajući kadru, znanju i opremi, pokazali smo da smo zasluženo u vrhu ustanova zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, poštovani i cijenjeni naročito tokom bespoštedne borbe sa pandemijom novog korona virusa koja je testiralana naše profesionalne i lične sposobnosti. Institut danas broji 230 stalno zaposlenih radnika, od kojih je 5 profesora, 12 doktora nauka, 15 magistara, 65 specijalista, koji su nosioci naše ideje, misije i želje za daljim razvojem i napretkom“, rekao je dr Galić, direktor Instituta.

Govoreći o budućim planovima dr Galić je posebno istakao:“ Pred nama su važni projekti poput izgradnje PHEOC-ka, odnosno, javnozdravstvenog centra za krizne situacije. Ovaj Centar učiniće da Institut bude središte prikupljanja informacija i koordinator svih aktivnosti u odgovoru na neku buduću panedmiju; bićemo sposobni da na jedan potpun i brz način reagujemo sveobuhvatno u skladu sa protokolima. Takođe, planirano je i uspostavljanje Centra za kontrolu trovanja čime ćemo dodatno proširiti djelatnost kojom se trenutno bavimo, a time odgovoriti i na međunarodne obaveze koje su postavljene i pred našom državom“.

Pisutnima je prikazan i kratki film o 100 godina rada Instituta za javno zdravlje Crne Gore u kojem su prikazana svejdočanstva eminentnih radnika Instituta od njegovog osnivanja do danas.