04. decembar – Protesti roditelja njegovatelja – Hrvatska

0
224

Članovi Udruženja porodica djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena protestom su pozvali ministricu Vesnu Bedeković da poboljša status roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s posebnim potrebama, te da ih zakonski tretira kao radnike s platom i mogućnošću bolovanja.

– Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi – poručila je članica udruženja SjenaSuzana Rešetar na protestu ispred Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, gdje se okupilo dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruženja za djecu s posebnim potrebama.

Istakli su da roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali minutom šutnje.

– Upozoravamo da je taj iznos premali, nedovoljan, i da niko u Hrvatskoj od toga ne može kvalitetno živjeti. Upozoravamo da smo socijalno isključeni i živimo na rubu siromaštva – kazala je Rešetar.

Upozorila je da su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta enormno visoki.

– Plaćamo terapije, doplaćujemo pomagala, kupujemo djeci ljekove. A jedini odgovor koji dobijamo godinama je uvijek isti – ‘možete dijete smjestiti u instituciju’ – poručila je Rešetar.