5. februar – RASTE BROJ ZARAŽENIH HIV-OM

0
330

BEOGRAD – U Srbiji raste broj osoba koje žive sa HIV virusom, a polovina novodijagnostikovanih, prema procjenama, otkrije infekciju u kasnom stadijumu, upozorili su stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Istraživački timovi pod rukovodstvom Instituta predstavili su javnosti rezultate ankete među grupama pod povećanim rizikom od HIV-a, kao i među osobama koje žive sa HIV-om.

– Riječ je o četvrtim nadzornim (bio)bihejvioralnim istraživanjima među šest populacija pod povećanim rizikom od HIV-a i među osobama koje žive sa HIV-om”, saopštio je Institut.

Ovakva istraživanja, koja se u Srbiji provode od 2008. godine, značajna su zato što obezbjeđuju relevantne podatke za praćenje epidemioloških trendova kompleksne pojave kao što je HIV infekcija. Širenje HIV infekcije je neposredno povezano sa nizom faktora – od rizičnog ili protektivnog ponašanja i obuhvata i efikasnosti preventivnih programa i aktivnosti, do socioekonomske situacije i međusektorske saradnje, naveli su stručnjaci.

Oni su naveli da podaci prikupljeni u istraživanju “pružaju solidnu bazu dokaza za kreiranje nacionalne i lokalne politike i prakse u oblasti HIV infekcije”. Grupama stanovništva pod povećanim rizikom od HIV-a smatraju se “injektirajući korisnici droga, osobe koje se bave seksualnim radom, muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, osobe na izdržavanju krivičnih sankcija”.