5. oktobar – KCCG DOBIO GRANT U VRIJEDNOSTI OD 465.OOO EURA

0
251

02Ministarstvo nauke i Ministarstvo zdravlja su potpisali Ugovor o dodjeli naučnoistraživačkog granta sa Kliničkim Centrom Crne Gore za projekat “HLA tipizacija i HLA laboratorija u Crnoj Gori” (HLA-MNE), nakon uspješno završenog pregovaračkog procesa u okviru II Konkursa za dodjelu velikih istraživačkih grantova. Ovaj grant se finansira kroz projekat HERIC/INVO „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ u vrijednosti od 315 000 eura, dok će Ministarstvo zdravlja sufinansirati nabavku opreme u vrijednosti od 150 000 eura.

Ugovor za dodjelu granta u ime Ministarstva nauke potpisala je ministrica nauke prof. dr Sanja Vlahović, u ime Ministarstva zdravlja, ministar prof.dr sci Budimir Šegrt, a u ime Kliničkog Centa Crne Gore direktor, prof.dr sci Ranko Lazović i rukovodilac projekta prof.dr sci Marina Ratković.

Ministarstvo nauke kroz projekat INVO, dodjelilo je 8 grantova ukupne vrijednosti 2,66 miliona eura, usmjerenih na podizanje kapaciteta naučnoistraživačkih ustanova i saradnju sa privrednim sektorom.

Cilj projekta HLA – MNE se sastoji u formiranju Nacionalne laboratorije za HLA tipizaciju gdje će biti omogućeno otkrivanje sistema humanih leukocitnih antigena koji se označava kao HLA dijagnostika.