7. februar – OBUKA MEDICINSKIH TEHNIČARA ZA RAD U TRANSFUZIJI KRVI

0
332

Obuka medicinskih tehničara bez sertifikata za rad u transfuziji krvi, koja će trajati narednih šest mjeseci, počela je 7. februara u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici. Realizuje se u okviru projekta “Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori”, koji finansira EU, a sprovodi SZO.

Obuku su otvorili direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore prim. dr Gordana Rašović i direktor Srednje medicin-ske škole Podgorica Branimir Kostić, nakon čega je uslijedilo uvodno predavanje prim. dr Rašović.

Predavači tokom obuke biće lokalni eksperti iz te oblasti, ljekari specijalisti transfuzijske medicine Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.

Obuka je namijenjena medicinskim tehničarima opšteg i laboratorijskog smjera koji su zaposleni u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore u cilju sticanja specijalizovanog obrazovanja neophodnog za rad u transfuziološkoj službi. Obukom su obuhvaćena 22 polaznika. Predviđeno je da polaznici steknu teori-jsko i praktično znanje iz pet stručnih cjelina, nakon čega će biti or-ganizovano polaganje ispita u okviru Ispitnog centra. Tehničari koji uspješno završe obuku dobiće sertifikat petog nivoa stručnog obrazovanja osposobljenosti za rad u transfuzijskoj službi.