Akne – kako se boriti sa njima?

0
444

[heading size=”7”]U Amfiteatru Srednje medicinske škole u Podgorici 21. februara održano je prezentacijsko predavanje na temu Akne. Problem koji predstavlja ogroman izazov za istraživanja i inovacije u dermatološkom liječenju, privukao je pažnju velikog broja mladih medicinara, polaznika srednjoškolskog obrazovanja u ovoj referentnoj ustanovi. Predavači: Nada Mašanović, diplomirani farmaceut, i Maja Nikolić, diplomirani kozmetičar-estetičar, potrudile su se da obrazlažući aspekte pripremljene prezentacije značajno doprinesu edukaciji o nastanku, prirodi i tretmanu masne i aknozne kože. Organizator ovog edukativnog programa bio je Kozmetički centar „Meditas” iz Podgorice.[/heading] Predavanje o aknama koje je održano u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici, bilo je spoj kvalitetno vođenog edukativnog programa koji je u značajnoj mjeri realizovan zaslugom Viktorije Pavićević, mlade promoterke „Meditasa”, učenice IV razreda ove škole, koja se potrudila oko animiranja mlade publike za ovu vrstu edukacije. Time je program dobio jedan nenametljiv i konstruktivan oblik rada. Učenici svih razreda Srednje škole, koji su činili veći dio publike, bili su aktivno uključeni u odgovaranje na pitanja o prirodi akni, a sprovedeno je i pismeno anketiranje na ovu temu. Sponzor programa adekvatno je nagradio davaoce tačnih odgovora.

Predavanje o aknama bilo je odlična prilika da se slušaoci podsjete i prošire svoja znanja o pravilima adekvatne njege kože. Pitanja na koja je ponuđen odgovor bila su: zašto se stvaraju akne, kakva je razlika između „crnih” i „bijelih” akni, zašto akne nekada postaju crvene, nabubrene i bolne, zašto se ne smiju „dirati”, da li i kakva hrana može uticati na njihovu pojavu ili pogoršanje stanja, šta raditi da se ne pojave, kako ih ukloniti, te koliko dugo traje proces njihovog uklanjanja. – Akne su lokalna kožna bolest koja se smatra „fazom odrastanja”. Njihova pojava povezana je sa početkom aktivnosti sebacelnih žlijezda -povećava se mašćenje kože i stvara „dobra” podloga za razvoj bakterija, upalnih procesa i pojavu akni, čime se narušava estetski izgled kože – objasnila je Maja Nikolić.

U obrazloženju ove pojave navela je: – Na našoj koži postoji izobilje sebacelnih (lojnih) žlijezda koje luče masni sekret. To nije bolest, naprotiv – taj isti masni film, hrani, vlaži i štiti kožu. Problem nastaje kada kožni loj postane suviše gust i ćelije lojnih žlijezda se uvećaju. Dolazi do začepljenja lojne žlijezde i formira se akna (bubuljica). Napominjući da otprilike 80% populacije u starosti 12-24 godine ima manje ili više izražene akne, ali da se one mogu javiti već i u 8 godini života i trajati i do 30. godine pa i duže. Maja je objasnila i da se osnovna razlika između „crnih” i „bijelih” akni sastoji u stepenu otvorenosti komedona i dostupnosti izlučenog loja oksidaciji vazduhom. Crna tačka, ili otvoreni komedon (engl. black haed), nikada se ne inflamira.

Važna poruka sa predavanja za koju se čini da nikada neće biti dovoljno ponavljana, jeste da je bubuljica upalni proces koji se ne smije mehanički tretirati jer se time unosi dodatna infekcija. – Najgore od svega je što upala, bubuljica, nestaje, a na koži ostaju ožiljci, čvorići, proširene pore kojih se teško riješiti! – naglasila je Nikolić.

Stanište bakterije Propionibacterium acnes (lat.), može biti sebacelna žlijezda i površina kože – do problema dolazi kada bakterija oslobodi enzime čiji razgradni proiz­vodi difunduju u derm, gdje izazivaju zapaljenje koje se na koži manifesuje kao crvenilo. Kada je riječ o ishrani, treba navesti podatak da je, prema najnovijim istraživanjima, otkrivena pozitivna epidemiološka povezanost između konzumiranja mlijeka, mliječnih proizvoda i akni, kao i namirnica sa visokim glikemijskim indeksom (gazirana pića, slatkiši, bijeli hljeb) – objasnila je Nikolić.

Bez obzira koji je Vaš tip kože ili problem, koraci do konačnog zdravlja Vaše kože su jednos­tavni kao 1-2-3

1 Čišćenje / toniranje

Dva puta dnevno očistite lice kako bi otklonili nečistoću, prljavštinu, tragove šminke, stare, odumrle ćelije kože i nakupljenu masnoću. Koristite tonik – ne više od dva puta dnevno – kako bi povratili pH vrijed­nost kože i pripremili je za naredni korak.

2 Njega / obnavljanje

Ovo je najvažniji korak svake njege kože. Koristitite ga prema uputstvima kako bi otklonili postojeća oštećenja, u cilju poboljšanja zdravlja Vaše kože, tako da se ona može odbraniti od daljih oštećenja. Ovo uključuje, kako spoljašnju, tako i unutrašnju njegu (koristeći dodatke ishrani).

3 Hidriranje / zaštita

Nanesite hidrantnu kremu kako bi ponovo postigli glatku kožu. Vodite računa da koristite kreme sa zaštitnim faktorima, u zavisnosti od Vaših aktivnosti i vremenskih prilika.