Anemija i homeopatija

0
1110

Natural medicine, herbs, mortarAnemija ili malokrvost je stanje koje najčešće pogađa žene i djecu a karakterise ga smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina. Eritrociti ili crvena krvna zrnca kao i hemoglobin prenose kiseonik u ćelije, te je njegov dovod u tkiva u  anemiji smanjen.

Anemična osoba je najčešće blijeda, bledunjavo plavičastih usana, očnih kapaka i noktiju,  lako i brzo se zamara, pati od slabosti, nedostatka vazduha, nesvjestice i vrtoglavice, iritabilnosti ili neraspoloženja, gubitka apetita, a česte su i glavobolje, nesposobnost koncentracije i zatvor. Kod žena je čest izostanak ciklusa. Česte infekcije i respiratorni problemi mogu ukazivati na anemiju.

Gvožđe i njegov nizak nivo u organizmu ili problem iskorištavanja je jedan od najvažnijih faktora u anemiji, jer je gvožđe sastavni dio hemoglobina, komponente eritrocita koja prenosi kiseonik. Kod ljudi koji imaju nedostatak gvožđa doći će do problema u stvaranju eritrocita.

Uzroci anemije su razni i mogu biti posljedica neadekvatne ishrane, kao i nekih stanja i bolesti. Obilni ciklusi, unutrašnja krvarenja kod čira, hemoroidi, artritis reumatoidni, bolesti koštane srži, poremećaj štitne žlijezde, hormonski disbalans, nus pojave nekih ljekova, oštećenja jetre, hronične infekcije.

Ako je uzrok u nedovojnom unošenju gvožđa kroz ishranu, onda u jelovnik treba uvrstiti namirnice bogate gvožđem: džigericu, crveno meso, zeleno lisnato povrće, žumance, brokole, legume, cveklu, koprivu, borovnicu, crnu ribizlu, aroniju, suve šljive. Riba koja se u obroku kombinuje sa lisnatim povrćem  povećava iskoristljivost gvožđa iz tog zeleniša. Džigerica je najbogatija gvožđem ali je mnogi izbjegavaju zbog njene zatrovanosti hemikalijama, hormonima, pesticidima i antibioticima  koji u nju dospiju životinjsku ishranu i životnu sredinu. Organična džigerica, ako uspijete da je nađete, bi bila bolja opcija.

Preparati gvožđa su od pomoći ali često izazivaju zatvor, te birajte one koji su pravljeni  od prirodnih izvora kao što su voće i povrće i čija je biološka iskoristljivost visoka, tj. sposobnost njegove apsorpcije.

Šećer se u organizmu takmiči sa gvožđem ili ometa njegovu apsorpciju pa iz ishrane treba izbaciti slatkiše i sokove, posebno one koji imaju puno aditiva koji ometaju iskoristljivost gvožđa. Kafa kao diuretik izvalči iz tijela vodu i sa njom  vitamine i minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, magneziju, cink… Slično je i sa alkoholom.

Oksalna kisjelina može sprečavati apsorpciju gvožđa, te hranu koja je sadrzi konzumirajte u umjerenim količinama: pasulj, spanać, blitva, orašasto voće.

Homeopatski pristup određivanja terapije u anemiji je individualan i u obzir se uzimaju sve karakteristike osobe, kako na fizičkom tako i na mentalnom i emotivnom nivou. Stres, način života i ishrane su važni činioci koji sačinjavaju sveukupnu sliku. Emotivnom stanju se poklanja posebna pažnja zbog prenosa emocija na fizičko tijelo. Nase emocije odlučuju koji će se geni aktivirati u našem organizmu i koji će se proteini stvoriti tj. sintetisati kao posljedica. Ti proteini izgrađuju naše ćelije, tkiva i organe, stoga je logično da će od našeg emotivnog stanja u mnogome zavisti i naše zdravlje.

Zato se u praksi često vidi da osoba unosi ishranom dovoljno gvožđa ali se ono ne moze asimilirati u organizmu jer je ta blokada često na emotivnom nivou (niko me ne voli, ne primjećuje, kao da ne postojim, kao da sam zid, nemam volje za životom…).

Ukoliko se mentalno-emotivno stanje ne uzme u obzir, uz fizičke karakteristike u odabiru homeopatske terapije, ne može doći do trajnog izlječenja, te je anemija stanje koje se ponavlja.

Kod nekog je anemija povezana sa osjećajem odbačenosti, kod nekog sa strahom od nesposobnosti da se stara o sebi, kod nekog sa mentalnom premorenošću i padom samopouzdanja. Sva ova tri primjera zahtijevaju drugacije homeopatske preparate za istu tegobu, anemiju, jer se ona, iako slično manifestovana na fizičkom, različito ispoljava na ostalim nivoima.

Dr Snežana Tomić, homeopat