Atopijski dermatitis

0
419

U najvećem broju blagih formi ekcema dovoljno je korišćenje emolijenasa najčešće baziranih na parainu i vazelinu, koji „zarobe” vodu u koži i ne dozvoljavaju dalje sušenje gornjeg sloja kože. Medicinska kozmetika – kreme koje sadrže emolijense spravljene na bazi bilja bogatih esencijalnim masnim kisjelinama, sve se češće koristi za njegu i vlaženje kože kod blagih oblika bolesti.

Različite forme fototerapije imaju povoljan efekat na atopi-jski dermatitis, pa je još početkom prošlog vijeka primijećeno da sunčanje pogoduje ekcemu. Na osnovu tog zaključka u terapiji su svoje mjesto našli UVA i UVB zračenje, a njihovo djelotvorno dejstvo ispoljava se kroz kočenje imunoloških procesa i antimikrob-nog dejstva. Kao i svako dugotrajno izlaganje suncu, tako i dugoročna primjena ove terapije ostavlja rizik za pojavu malignih oboljenja kože i ona se rijetko kada i sporadično primjenjuje.

Antihistaminici se i dalje veoma često koriste u terapiji, iako je njihova primjena bez veće koristi. U osnovi svraba kod atopi­jskog dermatitisa nije histamin već cijeli niz lokalnih hormona i transmitera koje oslobađaju neuroni. Zapravo, jedini povoljni efekat primjene antihistaminika jeste njihovo sedirajuće dejstvo, čime se smanjuje intenzitet svraba, te, ako se uopšte i nađu u terapiji, treba koristiti antihistaminike starije generacije – koji imaju sedativni efekat.

Antibiotici i antimikotici imaju mjesta u terapiji samo kod težih oblika ekcema, gdje je došlo do invazije mikroorganizama na oštećenu kožu.

Kortikosteroidi su danas najčešće korišćeni ljekovi u terapiji atopijskog dermatitisa. Primjenjuju se topikalno, u vidu masti i krema, a veoma rijetko potrebna je oralna primjena – kod teških formi bolesti. Oni nespecifično zaustavljaju sve imunološke procese na koži, djelujući preko glukokortikoidnog receptora, te je tako osnovni cilj njihove primjene smanjenje upalnog procesa. Mnoštvo neželjenih dejstava kortikosteroida, a među njima nekih koji direktno pogoršavaju samu bolest, kao što su: stanjenje kože i pogoršanje kseroze, smanjen imuni odgovor na mikroorganizme koji naseljavaju ekcemom narušenu kožu, zahtijevaju kritičnu i ograničenu primjenu ovih preparata.

Piše: dr Dušica Gojković, spec. pedijatar