Borba za zdrav pokret

0
474

[heading]AKCIJA OTREŽNJENJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 8-OG SEPTEMBRA[/heading] 8. septembar, Međunarodni dan fizioterapeuta, obilježen je i u Crnoj Gori. Organizator aktivnosti, Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, tim povodom je upozorilo na opasnost od pretjerane upotrebe računara, gledanja televizije i korišćenja mobilnih telefona, odnosno zanemarivanja fizičkih aktivnosti. Ovakav stil života, naglasili su iz Udruženja, može dovesti do gojaznosti, kardiovaskularnih problema, osteoporoze, problema sa zglobo­vima, dijabetesa i drugih bolesti. Akcentujući da redovna fizička aktivnost umanjuje stres i olakšava svakodnevni život, pa iz tog razloga predstavlja i najbolju prevenciju pomenutih bolesti, Udruženje je 8. septembra sprovelo akciju „Pokretom do zdra­vlja”.

Građani šest crnogorskih gradova, Herceg Novog, Kotora, Bara, Danilovgrada, Podgorice i Bijelog Polja, bili su u prilici da učestvuju u akciji organizovanoj na Škveru i u Igalu, kod Omladinskog parka, na Trgu od oružja, na Trgu Jovana Vladi­mira, na Trgu Golootočkih žrtava, kod Spomenika u Bijelom Polju i na uglu Hercegovačke i Njegoševe ulice u Podgorici. Akci­jom je omogućeno da zainteresovani građani budu podvrgnuti preventivnim pregledima, dobiju stručne savjete o tome kako da vježbaju, a dijeljenjem promotivnog materijala dodatno su promovisani zdravi stilovi života. Poseban segment priče činilo je ispitivanje fleksibilnosti mišića ramena.

U nizu pratećih akcija sprovedenih 10-og i 11-og septem­bra realizovana su i stručna predavanja u cetinjskim osnovnim školama „Njegoš” i „Lovćenski partizanski odred”, a u Domu starih „Grabovac”, u Risnu, održana je i radionica na temu „Fiziot­erapija u gerijatriji”. Zaposlenima u Institutu „Dr Simo Milošević” bila je namijenjena i promotivna radionica „Škola leđa”, održana od 9. do 13. septembra. U nizu sponzora akcije organizatori ističu pomoć Instituta „Dr Simo Milošević”, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Prijestonice Cetinje, Opštine Kotor, Opštine Danilovgrad, Opštine Bar, te firmi BTL DOO Montenegro, „Blue

Line” DOO – Herceg Novi, Picerija „Sara” – Kotor.

Na svečanoj sjednici u Igalu, upriličenoj povodom obilježavanja ovog međunarodnog praznika, predsjednik Udru­ženja fizioterapeuta, Krsto Kovačević, naglasio je da će se u nared­nom periodu aktivno raditi na poboljšanju uslova rada fiziotera­peuta u Crnoj Gori.

– Ljudi često nijesu dovoljno upoznati čime se fiziotera­peuti bave, te zaboravljaju na činjenicu da nikada nije suviše rano niti suviše kasno sa otpočinjanjem redovnih fizičkih aktivnosti – saopštio je on.

Kovačević je podsjetio da je Crna Gora preko Instituta „Dr Simo Milošević” prepoznata širom Evrope i svijeta, za šta su zaslužni upravo fizioterapeuti koji su godinama gradili pozitivni imidž ove institucije. Zato, kako je kazao, za Institut Igalo bez sumnje postoji budućnost, i to upravo u fizioterapeutskoj djelat­nosti. On je izrazio zadovoljstvo što gotovo u svakom Domu zdrav­lja postoji jedinica za fizikalnu terapiju primarnog nivoa, ali i naglasio potrebu za većim zapošljavanjem fizioterapeuta zbog evidentno povećanog broja korisnika fizioterapije.