CInMED učestvovao na 17. međunarodnom godišnjem simpozijumu ALIMS-a

0
1850

Predstavnici Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) – direktorica doc. dr med. spec. Snežana Mugoša sa saradnicima, učestvovali su na 17. međunarodnom godišnjem simpozijumu u organizaciji Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALMS) pod nazivom „Do novih visina regulatorne prakse“. Simpozijum je održan u periodu 21.10 – 22.10.2022. godine na Kopaoniku.

Koorganizatori simpozijuma bili su Privredna komora Srbije, Udruženje inovativnih proizvođača lekova – Inovia i Udruženje inostranih generičkih proizvođača lekova Genezis.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih regionalnih regulatornih agencija na najvišem nivou, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, kao i predstavnici brojnih evropskih i svjetskih regulatornih organa, univerziteta i farmaceutske industrije.

Programom simpozijuma obuhvaćene su brojne aktuelne teme od velikog značaja za rad regulatornih organa u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, kao što su kolaborativne registracione procedure, saradnja u oblasti humane i veterinarske medicine i nove regulative u oblasti medicinskih sredstava. Pored toga, razmatrana su brojna druga aktuelna pitanja, kako u regionu, tako i na nivou Evropske unije, poput primjene monoklonskih antitijela u veterinarskoj medicini, zatim borba protiv krađa ljekova kroz projekat MEDI-THEFT, aktuelni regulatorni zahtjevi u procjeni dokumentacije o kvalitetu lijeka, kontrola kvaliteta ljekova, novi regulatorni zahtjevi u oblasti kliničkih ispitivanja, ali i upravljanje krizama i borba protiv dezinformacija.

O temama su govorili eksperti ALIMS-a, ali i eminentni predavači iz Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za ljekove, Agencije za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske, Agencije za ljekove Italije, Agencije za ljekove i medicinska sredstva Tanzanije, Johnson&Johnson, Syneos Health, International Certification Group, zatim profesori Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Univerziteta Harvard, Univerziteta Džordžije i Univerziteta Kristiania iz SAD-a.

Prepoznajući zajednički interes za uspostavljanje intenzivne saradnje, kao i potrebu održanja kontinuiranog dijaloga, razmjene informacija, znanja i iskustava, predstavnici CInMED-a razmijenili su mišljenja sa predstavnicima inostranih regulatornih organa u cilju jačanja regionalne i međunarodne saradnje.

Predstavnici CInMED-a imali su priliku i da sa kolegama iz regiona razmotre pitanja daljeg razvojnog puta i unapređenja saradnje između regulatornih institucija, kao i mogućnosti zajedničkog istupanja i konkurisanja za projekte Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija.