Da pacijentima bude sve dostupnija pristupačna i kvalitetna zdravstvena zaštita

0
655

Zentiva je prisutna na velikom broju tržišta. Predstavite nam ih.

Zentiva je ime za sve generičke ljekove Sanoi-Aventisa širom Evrope, Rusije i Turske. Odluka da koristimo Zentiva brend jeste kamen temeljac za nas jer radimo na cilju da obezbi-jedimo više proizvoda za više pacijenata u više zemalja. Prisutnismo na farmaceutskom tržištu Poljske, Češke Republike, Nje­mačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Portugala, Švajcarske, Italije, Slovenije, Estonije, Letonije, Litvanije, Slovačke, Mađarske, Kazahstana, Rusije, Kipra, Turske, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Grčke, Albanije, i naravno Crne Gore.

Koliko dugo je Zentiva prisutna u Crnoj Gori i kako vidite tržište ljekova u našoj zemlji ?

Tržište ljekovima Crne Gore vrlo je dinamično i posebno. Sistem nabavke ljekova putem tendera doprinosi da Fond zdravstva ima velike uštede jer je takmičenje na tenderu doprini­jelo da su cijene pojedinih proizvoda među najnižim u regionu a možda i u Evropi.Mi smo na tržištu Crne Gore ponudili u toku prošle i ove godine više od 12 novih generičkih ljekova i doprinijeli da uštede na ovih 12 ljekova Crnogorskog zdravstvenog fonda budu skoro 500 hiljada evra na godišnjem nivou. Takvo poslovanje Zentive zasnovano je na njenoj sposobnosti da brzo snabdije svoja tržišta savremenim generičkim proizvodima visokog kvaliteta, po pristupačnim cijenama. Isto tako, u toku prethodnih godina od sticanja nezavisnosti Crne Gore, na tržištu je došlo do nestašica pojedinih ljekova koje su tradicionalno proizvodile farmaceutske kompanije iz Srbije koje su morale da ih povuku jer su izgubile licence od stranih proizvođača ili su imali probleme u proizvodnji. To je dovelo do nestašica nekih osnovnih ljekova kao i nekih tradicionalnih antibiotika i penicilina. Mi smo prepo­znali te probleme i vrlo brzo reagovali i na taj način tržište se stabilizovalo sa Zentivinim zamjenama koje su vrlo dobro prihvaćene kod pacijenata i doktora.Kvalitet proizvoda i bezbjednost dostave veoma su važne stavke za nas i ovo se odražava u našim savremenim proizvodnim objektima koji su izgrađeni u skladu sa najnovijim dostignućima.

Koje su osnovne smjernice razvoja Vaše kompanije u Crnoj Gori ?

U toku sljedećih pet godina Zentiva očekuje uvođenje većeg asortimana unaprijeđenih generičkih proizvoda kojima će pacijentima ponuditi pogodnosti u smislu doziranja i lake upotrebe. U planu su registracije više od 20 novih ljekova u oblasti CNS i urologije, kao i razvoj OTC portfolija. Odjeljenje za razvoj Zentive ističe se kada su u pitanju formulacija i preformulacija projekata, gdje postoji stalno nastojanje da se stekne veće naučno i tehničko znanje, sa ciljem da se proizvedu bezbjedni i djelotvorni ljekovi koji će nedvosmisleno koristiti pacijentima. Zajedno sa našom internom proizvodnjom možemo razviti, proiz­vesti i distribuirati ljekove visokog kvaliteta, što doprinosi da pristupačna, kvalitetna zdravstvena zaštita za pacijente bude sve više dostupna.

 

Piše:A. Radanović