Dijagnostika oboljenja muške dojke

0
1606

Mamografski se  manifestuje intezivnom stelatnom sjenkom,  najčešće ekscentrično  lokalizovanom,  najčešće u gornjem lateralnom kvadrantu.

Ultrazvučno se prikazuje kao spikulirana hipoehogena promjena, vertikalno orijentisana, sa  neparvilnim  hiperehogenim haloom i posteriornom akustičnom sjenkom, često sa invazijom pektoralne fascije.

Liječenje je  kao i kod žena, prvenstveno  hirurško. Kod uznapredovalih slučajeva sa  metastazama primjenjuje se  adjuvantna hemio  i/ili radio terapija, a često i hormonoterapija,  s obzrom da tumori dojki muškaraca sadrže estrogenske receptore.

Sekundarni maligni tumori dojke  muškarca su rijetki i opisani  su  kod  malignog melanima, karcinoma pluća i prostate.

Zbog činjenice da se karcinom dojke nejčešće povezuje sa ženskim polom, većina muškaraca se kasno obraća za pomoć, u fazi kada je bolest već metastazirala i uzela maha, a glavni razlog tome je stid koji oboljeli muškarci osjećaju kada je ova bolest u pitanju.

Prognoza karcinoma dojke kod muškaraca je lošija nego kod žena jer se  većina muškaraca kasno obraća za pomoć, u fazi kad je bolest već metastazirala. Od ukupnoga broja bolesnika bez obzira na stadijum bolesti 5 godina preživi 36% a 10 godina 17% pacijenta.

S obzirom   na činjenicu  da  se karcinom dojke  može pojaviti i kod  muškaraca, onda  bi    važila  ista preporuka za samopregled   i za  muškarce, ne tako  često kao kod  žena, ali bar povremeno.

 

Dr Zorica Bajović, radiolog
Centar za radiološku dijagnostiku, Opšta bolnica Nikšić