Disfunkcionalna uterusna krvarenja

0
1684

uterusTo su nenormalna krvarenja iz materice, koja nisu izazvana organskim oboljenjima, tumorima, trudnoćom, sistemskim bolestima ili hematološkim poremećajima.

To su krvarenja koja su posljedica hormonskog disbalansa koji može biti interni tj. usljed određenih dešavanja u organizmu žene koja se odražavaju na funkcije jajnika (gojaznost, naglo mršavljenje, prekomjerno treniranje, stres) ili eksterni, kao posljedica uzimanja medikamenata u smislu hormonske kontracepcije, odnosno odlaganja ciklusa.

Uglavnom su anovulatorna ali mogu biti i ovulatorna.

Po načinu nastanka mogu biti probojna, zbog relativnog nedostatka hormona, ili prelomna zbog oduzimanja ili prekida djelovanja hormona.

Takođe se dijele na estrogenska i progesteronska, zavisno koji hormon nedostaje ili je ukinut.

Najčešća su u perimenopauzi i adolescenciji. U perimenopauzi zbog postepenog gašenja ovarijalne funkcije, a u adolescenciji zbog nedovoljne zrelosti hormonske osovine hipotalamus hipofize jajnika – i u oba slučaja su anovulatorna.

U adolescenciji su ova krvarenja često povezana sa prvom menstruacijom, te pacijentkinja može da iskrvari i upadne u anemiju zbog ustručavanja da prijavi problem, pa je često neophodna hospitalizacioja sa nadoknadom krvi i davanjem estrogena prvih 14 dana, a potom progesteron 10 dana, ili samo progesterona. Ako ne stane krvarenje ovom terapijom, razmotriti da ipak nije organskim uzrok.

U perimenopauzi ova krvarenja češće zaustavljamo kiretažom zbog rizika od karcinom endometrija, koji je organski uzrok, a krvarenja podsjećaju na disfunkcionalna. Trajno rješenje se postiže ponavljanjem hormonske terapije u naredna 3 ciklusa, dok perimenopauzalno krvarenje se rješava često ablacijom endometrijuma ili histerektomijom.

Ovulatorna disfunkcionalna krvarenja mogu da budu Intermenstrualna (12.-16. dana cilkusa -usljed pada estrogena pred ovulaciju (oskudno i traje 1-2 dana).

Prijemenstrulna (3-10 dana pred menstruacijom, oskudna, nastaje usljed insuficijencije žutog tijela. Tretman progesteronom 1-2 dana prije iščekivanog krvarenja.

Postmenstrualna (nadovezuju se na normalnu menstruaciju kao posljedica zakašnele regresije žutog tijela. Tretman progesteronom tokom zadnjih 10-12 dana lutealne faze.

Hormonska osovina hipotalamus hipofize jajnika je veoma osjetljiva na spoljne uticaje, pa stres, promjena životne sredine ili neki drugi faktor za koji smo sami odgovorni, mogu da dovedu do disfunkcionalnih krvarenja, kao i nestručna upotreba hormonkih preparata kontracepcije (oralni kontraceptivi, pilule za dan poslije).

 

Dr Igor Gogić, ginekolog akušer
Bolnica Codra, Podgorica