Estetska medicina 21. vijeka – hijaluron, hijaluronski fileri

0
1668

hijaluronZabrinuti  ste primijetili prve bore, pad tonusa kože, podočnjake ili su Vam usne izgubile mladalačku svježinu i tonus, a tražite dugotrajne i prirodne rezultate. Idealno rješenje za Vas su hijaluronski fileri. Hijaluron vraća volumen i elastičnost koži, hidrira je, popunjava bore i čini kožu značajno mlađom.

Kako starimo koža stvara sve manje hijaluronske kisjeline, postaje opuštena, suva i tanja. Dolazi do pojave bora, smanjenja tonusa i gubitka potkožnog tkiva, što licu daje opušten i umoran izgled.  Upotrebom hijaluronskih filera možemo značajno da usporimo proces starenja i licu vratimo mladalački izgled.

 Šta je hijaluron? 

Hijaluron – hijaluronska kisjelina, hijaluronski fileri je prirodna supstanca koja se nalazi u našem organizmu i predstavlja jednu vrstu polimerizovanog šećera koji ima sposobnost da veže vodu. Hijaluron nadoknađuje izgubljeni volumen i elastičnost kože i potkožnog tkiva koji nastaju kao posljedica starenja. Hijaluronska kisjelina ima karakteristiku da vezuje vodu i na taj način omogućava  hidrataciju kože, samim tim joj daje svež izgled i elastičnost. Ona ima važnu ulogu i u obnavljanju i regeneraciji kože, stoga se primjenjuje u mnogim procedurama podmlađivanja. Sam hijaluron, kad se ubrizga u tkivo, jednim dijelom stimuliše proizvodnju sopstvene hijaluronske kisjeline, ali i sintezu kolagena.

Gdje se sve moze koristiti hijaluron?

  • popunjavanje nazolabijalnih bora,
  • popunjavanje bora oko očiju,
  • popunjavanje bora na čelu,
  • naglašavanje, popunjavanje  i konturisanje jagodica,
  • konturisanje i uvećanje usana,
  • podmlađivanje šaka,
  • podmlađivanje vrata,
  • ispravljanje urođene asimetrije (npr. asimetrija usana, jagodica itd),
  • popunjavanje ožiljaka od akni,
  • nehirurški lifting lica (8 point lift).

8 tačaka liftinga

Posljednjih godina hijaluron je našao izuzetno atraktivnu primjenu za lifting lica. To se postiže aplikacijom hijalurona u 8 ključnih tačaka (8 point lift).  U tim tačkama je gubitak volumena tokom starenja najintenzivniji. Vodeći svjetski eksperti su došli do zaključka  da  za prirodne i dugotrajne rezultate nije dovoljno samo popuniti nastale bore, već treba  nadoknaditi izgubljeni volumen u “kritičnim” regijama. Upravo zato lifting u 8 tačaka postiže izuzetne rezultate, jer ne samo da tretira posljedicu, odnosno nastale bore, već djeluje direktno i na uzrok nastanka bora, a to je gubitak volumena u ključnim tačkama našeg lica.

Koliko je trajan hijaluron i kada je potrebno ponoviti tretman?

Dugotrajnost hijaluronskih filera  zavisi od kvaliteta hijalurona i regije. Hijaluron aplikovan u usne traje najkraće – do godinu dana zbog izrazene mimike u toj regiji, u nazolabijalnim borama i podočnjacima traje i do 15 mjeseci. U jagodicama hijaluron traje najduze – do dvije godine, poslije čega je preporučljivo ponoviti tretman. Nakon resorpcije filera koža koja je tretirana hijaluronom izgleda ljepse i mlađe, jer je hijaluronska kisjelina tokom vremena stimulisala obnavljanje kože, hidrirala je i dala joj elastičnost. Zato je hijaluron broj jedan tretman u nehirurškoj estetskoj medicini.

Koji je savremeni pristup u estetskoj medicini?

Princip estetske medicine 21. vijeka jeste zadržati što prirodniji izgled. Naš cilj je da nakon primjene  hijauronskih filera zadržimo što prirodniji izgled a da koža bude podmlađena, hidrirana i jedra.

 

Dr Marijana Pušonja
Aesthetic & Dental centar Star