Super Foods

0
647

super foodU prošlomjesečnom tekstu pomenuli smo  Super Foods, ili “Superhranu”, kao jedan od načina da obogatimo prirodnim izvorima naš dnevni meni i damo organizmu  potrebnu energiju i vitalnost.

Šta je to “Superhrana”?

Radi se o namirnicama biljnog porijekla koje imaju znatno veću koncentraciju vrijednih sastojaka. Za razliku od vještačkih dodataka ishrani koji se razrađuju u laboratorijama, takozvana superhrana  postoji na našoj planeti već hiljadama godina i tek sada, u talasu opšteg ludila za zdravim životom, na magične bobice i korijene iz dalekih zemalja obratili su pažnju vegetarijanci, sportisti, detoks-gurui  i … marketolozi.

U superhranu spadaju namirnice sa velikom koncentracijom vrijednih sastojaka, prije svega, minerala, vitamina i esencijalnih aminokisjelina. One su nešto između hrane i ljekova. Po svom opisu više liče na ljekovite dodatke ishrani, ali ipak spadaju u posebnu kategoriju. Superfood-ovi su: korijeni, sjemenke, lišće, alge, bobice i drugi dijelovi biljaka koji se upotrebljavaju kako u prirodnom obliku, tako i u vidu praha, kapsula, sokova i tinktura. Te biljke rastu najčešće na teško dostupnim lokacijama, na primjer, šume Amazona, Tibet, velike visine Anda i drugih planina. Najpoznatiji „predstavnici“ superhrane su: bobice godži i asai, alge spirulina, hlorela i kelp, sjemenke konoplje, korijen make, kakao prah i puter, čia sjemenke,  kokosovo ulje, kinoa, sok od ječmene i pšenične trave, prah listova moringe i drugo.

Neki od najčešćih predstanika superhrane su:

Spirulina

Plavo-zelena alga spirulina postala je svijetski poznata krajem 90-tih, kada su mnogi počeli da prelaze na biljnu hranu i postavilo se pitanje o sigurnom izvoru proteina. Tada su istraživanja otkrila da spirulina sadrži vitamin B12 (za koji se smatra da nedostaje u veganskoj ishrani) i veliku količinu proteina.

Danas je spirulina jedna od superfood-ova koju najviše kupuju u svijetu, postoje čak posebne farme za gajenje ove alge.  Spirulina sadrži 60 odsto bjelančevina, 18 aminokisjelina, vitamine A, C, E, D, B,  kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor, cink, gvožđe i selen. Sadrži hlorofil, koji poboljšava krvnu sliku, uravnotežuje alkalnost organizma i doprinosi izbacivanju toksina iz organizma. Jedan je od najbogatijih izvora beta-karotina (10 puta više nego u šargarepi). Upotreba spiruline povećava energiju, uravnotežuje krvni pritisak, suzbija alergije i upale, pomaže kod dijabetesa, smanjuje simptome PMS-a, čisti organizam, ubrzava metabolizam, uklanja celulit i pomaže kod mršavljenja. Spirulina se prodaje u prahu, tabletama ili kapsulama.

Meni lično najdraža superhrana je Maka.

Peruanska maka

Maka ili peruanski žen-šen je korijenasto povrće koje raste na velikoj nadmorskoj visini planinskog masiva Anda u Južnoj Americi. Starosjedioci Perua maku su koristili kao hranu, stočnu hranu i lijek još prije nekoliko hiljada godina.

Maka je prirodni energetik, povećava fizičku izdržljivost, otklanja hronična stanja umora i stresa. Reguliše hormone i njeguje endokrini sistem. Stimuliše rad mozga, podstiče memoriju i mentalne sposobnosti, poboljšava cirkulaciju. Moćan antioksidant i afrodizijak. Bogata je hranljivim sastojcima. 100 grama osušenog korijena sadrži oko 250 mg. kalcijuma, 15 mg. gvožđa, kao i značajne količine vitamina B grupe, vitamine C i E, magnezijuma, fosfora, cinka, selena i joda. Pored esencijalnih nutrijenata, maka sadrži alkaloide, tanine i saponine.

Maka se svrstava u adaptogene. Poboljšava adaptivnost, izdržljivost i otpornost organizma. Za razliku od biljaka koje sadrže kofein, maka ne sadrži supstance sa stimulativnim dejstvom. Smatra se i da je maka prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma PMS-a i menopauze. Pošto je bogat izvor joda, povoljno djeluje na funkcionisanje tiroidne žlijezde koja posredno utiče na endokrini sistem, pa je to moguć mehanizam povoljnog dejstva na plodnost  žena.

Bitno je znati da se maka preporučuje ženama tokom prve dvije nedjelje ciklusa, dok u posljednje dvije nedjelje bolje da se ne koristi jer povećava nivo estrogena, što je bitno samo na početku ciklusa.

Jedan od najčešćih začina i superfood-ova koje koristim pri spravljanju smutija je i sirovi kakao.

Kakao

Kakao zrno je sirovina od koje se prave sve poznate čokoladne namirnice. Ali za razliku od industrijskih čokolada koje sadrže masnoću, mlijeko, šećer i aditive, sirovi kakao će vam podići raspoloženje bez štetnih posljedica. Kakao zrna imaju 20 puta više antioksidanata nego zeleni čaj, a bogata su gvožđem, sumporom i magnezijumom.  Kakao sadrži preko 300 hemijskih elemenata i to ga čini jednim od najkompleksnijih namirnica poznatih čovjeku.

Sirovi kakao se najčešće prodaje u obliku presovanog praha. Ukusan je, prijatnog mirisa (podsjeća na kafu ili gorku čokoladu), daje trenutnu energiju,  podiže raspoloženje, balansira metabolizam, pomaže kod mršavljenja. Koristi se kao dodatak slatkišima, dezertima, šejkovima i toplim napicima.