Do vitalnosti bosim nogama

0
695

[heading]Na akupresuru, jednu od terapeutskih tehnika tradicionalne kineske medicine, stručna javnost uglavnom gleda sa skepsom. Novije studije američkih naučnika pokazale, međutim, njena pozitivna dejstva. Masaža stopala ili hodanje bosim nogama donosi brojne blagodeti organizmu[/heading]

Akupresura je metoda tradicionalne kineske medicine koja se sastoji u pritiskivanju određenih tačaka na tijelu, naročito na stopalima i dlanovima. Njen cilj je unapređenje vitalne energije i cirkulacije krvi, odnosno pročišćavanje kanala kroz koje prolazi ta vitalna energija. Time se uspostavlja ravnoteža životne ener­gije, odnosno bioenergije koju Kinezi nazivaju či, i postiže uravnoteženo funkcionisanje pojedinih organa. Vitalna energija je, u stvari, bioelektricitet, koji našim tijelom kruži nekom vrstom mreže, poput krvotoka. Ti energetski putevi nazivaju se „meridi­jani”.

Ukoliko elektricitet neometano kruži i organi imaju neophodnu energiju, njihov rad je optimalan a organizam u ravnoteži. Ako se poremeti protok, odnosno kruženje energije, javljaju se poremećaji u radu organa, neravnoteža i bolest pojedi­nog organa koji ne funkcioniše kako treba.

AMERIKANCI DOKAZALI KORIST AKUPRESURE

Skorašnje istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Američkog univerziteta „Kolorado”, pokazalo je da tehnika akupresure zaista djeluje. U njemu je učestvovalo 38 ljudi, koji su doživjeli blagu traumatsku povredu mozga. Podijeljeni su u eksperimentalnu i kontrolnu grupu, a eksperimentalna je prošla standardnu terapiju akupresurom koju su odradili uvježbani stručnjaci. Kontrolna grupa prošla je istu akupresuru, ali stručnjaci koji su je njima radili nijesu pritiskali tačke koje se smatraju akupresurnim, već slučajno izabrane tačke na tijelu.

Tereza Hernandez, koja je vodila istraživanje, kazala je da su nakon terapije učesnici prošli test pamćenja i neke druge neurološke testove, te da se pokazalo da su oni koji su imali pravu akupresuru pamtili više brojeva od onih iz kontrolne grupe. Ona je naglasila da je „svaka tačka povezana s određenim organom, kao i s čitavim tijelom i mozgom”.

AKUPRESURA NIJE AKUPUNKTURA

Naziv akupresura je zapadnjačkog porijekla i znači „uba­danje”, štipkanje ili lupkanje prstima ili pomagalima određenih tačaka na tijelu, koje Kinezi nazivaju akupunkturne tačke. Međutim, akupresura nije akupunktura, koja je druga tehnika i sprovodi se ubadanjem igala, a od akupresure se upravo po tome i razlikuje. Tačke koje se koriste pri terapiji pritiskivanjem (akupresurom) brojne su. Neke od njih su zajedničke sa akupunk-turnim, dok su neke specifične samo za ovu vrstu terapije.

Postoje tri načina za određivanje akupresurnih tačaka: proporcionalno mjerenje, mjerenje dužinom prstiju i mjerenje označavanjem površine. Glava i vrat imaju 34 tačke, gornji ekstrem­iteti 29, grudi i abdomen 14, leđa 15 i donji udovi 51-nu tačku. Terapija se sastoji u tome da se te stimulativne tačke pritiskaju nagore. Time se postiže pozitivan efekat, odnosno unapređenje životne energije (či), koje regulišu jin i jang i drže u ravnoteži.

MASIRANJE STOPALA ILI HODANJE BOSIH NOGU

Tačke na stopalima povezane su sa svim vitalnim organima našeg tijela, tako da je svakodnevno masiranje, prema mišljenju stručnjaka, blagotvorno za organizam. Pritiskom na stopala i dlanove tačke se aktiviraju, a kako su povezane sa pojedinačnim organima djeluju na njih. Neophodno je svakog jutra masirati stopala i dlanove ili, umjesto masiranja, dovoljno je jednostavno hodati bos i time obezbijediti prirodnu akupresuru. Stručnjaci kažu da je za optimalno zdravlje i vitalnost neophodno svakodnevno jutarnje masiranje stopala po pet minuta. Pritisak ne smije da bude prejak, ali mora biti snažan. Akupresura tačaka na stopalima pomaže da energija dopre do oboljelih organa i time pomogne njihov oporavak.

Ako se umjesto masiranja tretman sprovodi hodanjem bosim nogama, mora se početi polako, postepeno povećavajući vrijeme koje se provodi bez obuće. Najbolje je u početku hodati mekim podlogama, poput pijeska. Kada očvrsnu zglobovi i mišići stopala, a koža na tabanima zadeblja, može se hodati po razno­likom podlogama – travi, zemlji, pa i kamenitim terenom.