Kašalj

0
632

[heading]MALI PROBLEM ILI OZBILJNO UPOZORENJE[/heading] Zbog kašlja, u nekim situacijama, ne moramo odlaziti kod ljekara. Dovoljno je otići u apoteku i dobiti odgovarajući savjet i preparat. Farmaceut mora dobro da poznaje fiziologiju disajnih puteva, vrste kašlja, da pacijentu postavi sva relevantna pitanja, odnosno ispita sve simptome, i tek onda mu pomogne u samoliječenju.

Prvo treba identifikovati pacijentov uzrast, ukoliko on lično nije prisutan, utvrditi koliko kašalj traje, ispitati simptome, doba dana u kojem najčešće kašalj nastupa. Posebno je važno ispitati da li pacijent boluje od još neke bolesti, da li redovno koristi neku terapiju, da li je pušač. Tek nakon utvrđivanja svih tih činjenica, može se vidjeti o kakvom se kašlju radi i da li tom pacijentu farmaceut može preporučiti neki preparat ili ga posavje-tovati da potraži pomoć ljekara.

FIZIOLOGIJA KAŠLJA

Kompletna površina disajnih puteva pokrivena je trepljama iznad kojih postoji relativno tečan sol sloj, a iznad ovog gel sloj koji je gušći i čvršći. Ritmičnim pomjeranjem trepljica sa površine disajnih puteva polako se čisti sve ono što se na njima nahvata – virusi, bakterije, strane čestice. U slučaju razvoja virusnih i bakterijskih infekcija, treplje treba podsticati da rade kako bi se sekret izbacio. Ne treba da djelujemo antitusicima, jer oni umrtvljuju treplje i tako kompletan sekret ostaje tamo gdje je bio. Antitusike treba dati samo onda kada kašalj onemogućava normalno funkcionisanje osobe, a u svim ostalim situacijama cilj koji farmaceut želi da postigne jeste da se sekret što lakše izbaci.

Iritacija receptora u sluznici disajnog trakta uzrokuje širenje grudnog koša. Posljedica toga je povećanje pritiska u disajnim organima. Pod tim pritiskom kompletan vazduh odjed­nom izađe i izbaci napolje sve što se nakupilo u disajnim putevima. Taj nagli izdisaj je refleks kašlja, poslije kog se jedan dio sekreta izbacuje a jedan i proguta.

Veliki broj osoba se zbog takvih problema obraća ljekaru u zimskom periodu. Malo manje od polovine ukupnog broja osoba sa infekcijom gornjih respiratornih puteva ima problem sa akutnim kašljem. Polovina njih prvo dođe u apoteku.

FARMACEUT MOŽE DA POMOGNE KOD AKUTNOG KAŠLJA

Prema vrsti sekreta, kašalj se može podijeliti na suvi i produktivni, a prema dužini trajanja na akutni i hronični. U liječenju hroničnog kašlja apotekar može da pomogne samo ako je otkriven njegov uzrok. Kod akutnog, međutim, može dosta da pomogne, ali je neophodno znati uzrok i eventualne razloge koji se ne tiču disajnih puteva.

Akutni kašalj može da nastane kao posljedica srčanih oboljenja ili akutne plućne kongestije, na koju se ne pomišlja baš odmah. Razlog može biti korišćenje drugih ljekova, poput beta-blokatora, ACE inhibitora… Može ga izazvati gastroezofagealni refluks itd.

Boja sekreta može nam značajno pomoći pri određenju o kakvom se kašlju radi. Tako ako je sekret bezbojan, kašalj je najčešće bezopasan, virusni. Ako je sekret obojen i gust, vjerovatno se radi o infekciji donjih disajnih puteva, a ako ima boju slame, vrlo je vjerovatno da je u pitanju alergijski kašalj. Rozikasta boja sekreta, u kom se primjećuje krv, pokazuje da je neophodna pomoć ljekara.

UZ PREPARATE OBAVEZNA HIDRATACIJA

Uz svaki preparat koji damo pacijentu i bez obzira o kojoj vrsti kašlja se radi, farmaceut mora preporučiti obaveznu hidrataciju (uzimanje tečnosti) ili inhalaciju i tretman vodenom parom. Sve to je neophodno jer su vlaženje vazduha i dovoljna količina tečnosti izuzetno bitni, pošto je onda izbacivanje sekreta lakše.

Treba voditi računa i o eventualno neželjenim dejstvima preparata. Biljni ljekovi su najbezbjedniji, jer su neželjeni efekti prilikom njihove upotrebe najmanji. Karakteristike idealnog biljnog lijeka bile bi da postoji dokazani mehanizam dejstva, da ne djeluje agresivno na gastrointestinalni trakt, da ujedno ima sekretolitičko i spazmolitičko dejstvo, da bude bezbjedan za dijabetičare i, što je ne manje bitno, da je lijepog ukusa, posebno ako je prvenstveno namijenjen dječijoj populaciji.

Istovremeno spazmolitičko i sekretolitičko djelovanje, koje je dokazano samo kod preparata bršljana, izuzetno je bitno jer znatno olakšava iskašljavanje.

U svakodnevnom radu, za uspjeh terapije važno je pacijentu objasniti da preparatima za iskašljavanje treba dati određeno vrijeme da ispolje svoj efekat. Kao kod svake samo-medikacije i ovdje farmaceut treba da pacijentu da rok poslije kog, ako ne dođe do predviđenog poboljšanja, pacijent treba da se obrati ljekaru.

 

Piše: mr ph. Tatjana Milosevic