EROZIJE ZUBA

0
1013

02Erozija zuba je smanjenje zubne strukture zuba. Ona nastaje kao posljedica dejstva hemijskih agenasa na spoljašnjoj površini zuba. Nakon unošenja hrane i pića, već u ustima se stvaraju uslovi za njihovo varenje jer se radi o kisjeloj sredini. Kisjela sredina uslovljava i proces remineralizacije zuba tj. njihove razgradnje, odprilike dvadesetak minuta nakon unošenja hrane. Nakon toga na zubu se stvara zaštitni sloj koji omogućava proces mineralizacije zuba. Problem nastaje kad se često unosi hrana pa zubi nemaju vremena da se oporave, te tako nastaju trajne promjene na zubima. Zaštitu zuba vrši i pljuvačka, pa ako ima problema u njenom lučenju zbog nekih bolesti, na zubima nastaju promjene mnogo brže.

Od prehrambenih proizvoda najčešće se pominje prekomjerno unošenje kisjelog voća (limun, narandža, grejp) unošenje gaziranih pića (koca-kola, fanta…), kao i jako začinjena hrana. Kod erozije zuba prvo nastaju promjene na gleđi u vidu gubitka sjaja. Nakon toga počine da se razvija hipersenzitivnost na termičke i mehaničke nadražaje. Najčešće je erozija udružena sa abrazijom zuba. Abrazija zuba nastaje kao posljedica nepravilne tehnike pranja zuba, tvrde četkice kao i jakog pritiska pri pranju.

Erozije se mogu podijeliti u više grupa, prema njihovom položaju i veličini. Erozije diskoidnog oblika se nalaze na cervikalnim trećinama zuba, erozije klinastog oblika koje lokalizovane na gleđno-cementnoj granici, a generalizovane pljosnate erozije se nalaze na svim zubima. Terapija erozivnih promjena zubnog tkiva obuhvata:

1.preventivne mjere (uklanjenje faktora, dobra oralna higijena, provođenje flotizacije zuba, pravilna prehrana); 2.restauracije erozivnih promjena i 3.protetsko zbrinjavanje

Uklanjanje faktora razika iz hrane i pića je ključno za prevenciju nastanka erozije zuba. Treba smanjiti na najmanju moguću mjeru unošenje kisjele hrane i pića. Dobra oralna higijena podrazumijeva pravilnu tehniku pranja zuba, učestalost (dva puta dnevno), redovnost, kao i korištenje mekih četkica. Provođenje flotizacije može da bude koristan metod u prevenciji erozije zuba.
Restauracija erozivnih promjena podrazumijeva ispunjavanje prostora gdje je nastala erozija sa pogodnim materijalima. Ranije su se u tu svrhu koristili amalgamski ispuni koji nisu imali zadovoljavajući estetski momenat. Razvojem kompozitnih materijala zadovoljen je i taj uslov.
Protetsko zbrinjavanje podrazumijeva da se napravi krunica na tom zubu, što se radi samo kad je toliko uznapredovala erozija da se drugim metodama ne može zbrinuti.

Dr stom. Rade Mrdak
Ordinacija Apolonia, Podgorica