Ginekološki pregledi – Dinamika I dio – Dječja ginekologija

0
507

Polno sazrijevanje žene od rođenja do smrti dijeli se na neko­liko perioda, a svaki od njih, po svojoj problematici i patologiji, na određen način može biti predmet posjete ginekologu.

Žensko novorođenče je bogato hormonima majke. U tom periodu može se javiti oskudno krvarenje iz polnih organa, nabreknuće i pojava bjeličastog sekreta iz dojki. Ove pojave se spontano povlače nakon tri do pet dana.

Period ranog djetinjstva

Nakon perioda iščezavanja hormona majke, nastupa period hormonske inaktivnosti odnosno ranog djetinjstva. U ovom periodu, s obzirom na to da vagina nema odbrambenih ćelija, lako se mogu umnožavati patogene bakterije i prodirati u nju, pa će djevojčica osjećati nelagodu u predjelu spoljne genitalije, imati osjećaj peckanja, svraba, otežanog mokrenja ili pečenja pri mokrenju. U tom slučaju, treba potražiti pomoć ginekologa.

Pubertet

Puberet, u doslovnom smislu, znači period kada je dostignuta polna zrelost, ali taj termin široko podrazumi­jeva vrijeme polnog sazrijevanja. Neki, međutim, puberte­tom smatraju period od pojave prvih znakova razvitka dojki i polne dlakavosti do pojave menarhe (prve menstruacije). Period nakon toga, do polne zrelosti i završetka razvoja smatra se adolescencijom. Prvi znaci aktivnosti jajnika javljaju se oko 8. godine života, uz individualne varijacije. Genski činioci imaju uticaj na početak nastupa puberteta. Značajna je, međutim, i uloga socijalno-ekonomskih faktora, načina ishrane i mnogih drugih faktora. Zapaža se akceleracija puberteta, to jest, njegova ranija pojava s poboljšanjem uslova života. Pubertet u savremenim uslovima življenja počinje dvije i po do tri i po godine ranije nego u prethodnom stoljeću.

Vremenski   razmak   između   prvih znakova puberteta i potpune zrelosti kreće se od 1,5-6 godina. Menarha nastupa 2-3 godine nakon pojave prvih znakova razvitka dojki, a vremenski raspon može trajati od 6 mjeseci do 5,5 godina.

U ovom periodu života posebno je značajna uloga majke, odnosno način na koji majka priprema buduću majku za život. Ženskom djetetu treba objasniti da su razvoj tijela i pojava menstruacije nešto što je sasvim prirodno i normalno. Treba reći da se to dešava svim djevojčicinim drugaricama, i da će zahvaljujući promjenama u tijelu i ona jednog dana moći da postane majka. Na žalost, veliki broj djevojčica doživi stres prilikom prve menstruacije. Često prva menstruacija i majke zatekne nespremne, upravo iz razloga što se zna pojaviti vrlo rano. Zato je moj savjet, pričajte sa svojim djetetom i pripremite ga da u budućnosti pravilno postupa i čuva svoje zdravlje na pravi način. Dajte mu pozitivan primjer po pitanjima lične higijene i preven­tivnim odlascima kod svog ginekologa. Dajte mu slobodu da vas pita za bilo koji problem vezan za svoje zdravlje, a ako ne znate da ogovorite ili se ustručavate, naučite dijete da bilo koji problem vezan za seksualno ili reproduktivno zdravlje može da riješi uz pomoć svog ginekologa. Savjetujte svoju djevojčicu da treba da posjeti ginekologa prije stupanja u seksualne odnose, da bi se zaštitila od neželjene trudnoće ili polno prenosivih bolesti.

 

 

Piše: dr Milana Šoc spec. ginekologije i akušerstva