Gljivice čekaju bosonoge žrtve

0
370

Jedva čekamo da skinemo zatvorene cipele, izujemo čarape i pustimo stopala da dišu u otvorenijoj laganoj obući. Da bosi prošetamo pored plaže, uz bazen … Baš kako mi uživamo hodajući bosonogi, tako uživaju i izazivači najčešćih problema na koži i noktima — gljivice. Prilikom pranja i trljanja, sa zaražene kože stopala i prstiju otpadaju ljuspice kože koje se zadržavaju na gazištu (pločice, pijesak i dr.) čekajući novu žrtvu da ih pokupi. Neželjeni suvenir sa kupanja na plaži ili bazenu postaje neugodnost čije liječenje može potrajati i nekoliko mjeseci.

Gljivičnu infekciju stopala takođe možemo zaraditi u tijesnoj i neudobnoj obući, pri visokim temperaturama vazduha. Znojave noge i nedovoljna ili nepravilna higijena stvaraju idealnu podlogu za naseljavanje štetnih vrsta gljivica koje izazivaju bolest. Na mjestima gdje imamo i najmanje oštećenje gljivice će prodrijeti u kožu i brzo se razmnožiti.

Nažalost, većina oboljelih smatra da su gljivične infekcije stopala i noktiju ponajviše estetski neugodna, ali bezopasna bolest. To je pogrešno mišljenje jer se gljivice u prikladnim uslovima preko usta mogu unijeti u organizam i izazvati upale. Takođe, na koži napadnutoj gljivicama stvara se idealna podloga za bakterijske infekcije koje se moraju liječiti.

Simptomi: intenzivan svrab, crvenilo, ispucala koža između prstiju, stopala kao skuvana. Potrebno je javiti se ljekaru koji na osnovu objektivnog pregleda i analize preparata postavlja dijagnozu. Danas je za liječenje nami­jenjena čitava paleta krema, tečnosti, kapsula i tableta. Liječenje može biti produženo u zavisnosti od uzročnika i stepena zapuštenosti.

Savjeti: često pranje stopala; dobro sušenje; često mijenjanje čarapa, bar dva puta dnevno. Ne kretati se bosih stopala, već uvijek koristiti sandale ili papuče. Izbjegavati gumenu obuću u kojoj se noge znoje. Koristiti neutralne ili antimikotične pudere za posipanje sportske obuće. Ne obuvati tuđu obuću ili čarape.

 

 

Piše: Svetlana Lazarević, farmaceutski tehničar