Neven (lat. calendula officinalis)

0
624

Neven je poznata baštenska ukrasna biljka. Kao lijek se koriste uglavnom cvjetovi koji se sakupljaju u junu, julu i avgustu i suše na promaji, u tankom sloju. Latice nevena sadrže etarska ulja, tanine, šećere, antioksidans likopen, proteine. Sadrže i pigment karotinoid i ljekoviti sastojak kalendulin, gorke supstance i minerale kalijum i sumpor.

LJEKOVITOST

Neven je izuzetno ljekovita biljka. Gotovo da nema kožne bolesti kod koje neven ne ispoljava svoju djelotvor­nost. Smatra se da stimuliše stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože i dovodi do zarastanja rana. Koristi se za liječenje akni, bradavica, čireva, ekcema, hemoroida, rana koje teško zarastaju i uboda insekata. Naročito se koristi u liječenju bolesti vena, dekubitisa i modrica.

Djeluje antiseptično i antibakterijski, pa je efikasan kod zapaljenja i gljivičnih infekcija. Hladan čaj od nevena upotrebljava se za ispiranje očiju kod oboljelih od konjunktivitisa, za ispiranje usta kod afti i u liječenju ranica u ustima, ali i za vaginalna ispiranja, kod vaginalnih infekcija. Zbog blagog estrogenog dejstva koristi se za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenje menstrualnih bolova. Podstiče cirkulaciju i razvoj novih ćelija, pa se koristi za zarastanje rana, za liječenje ožiljaka, upala vena i hemoroida. Djeluje kao blag sedativ, pa se koristi za smirenje usljed nesanice, nervoze i nervne napetosti. Neven umiruje grčeve crijeva, želuca i glatkih mišića.

PRIMJENA

Neven se u terapiji koristi u obliku čaja, ulja, masti ili obloga. U ishrani, jestive latice služe kao dodatak salatama i čorbama da bi im dale specifičan ukus i boju.

Čaj od nevena se priprema tako što se kašičica cvijeta nevena prelije čašom vrele vode, poklopi se i pusti da odstoji 5-10 minuta. Piju se dvije-tri čaše dnevno, a ako se koristi za regulaciju menstruacije i ublažavanje menstrual­nih tegoba, pije se nedjelju dana prije očekivane menstru­acije i nastavlja se piti tokom menstrualnog ciklusa.

Danas se neven može naći u mnogim gotovim proizvodima. Ulazi u sastav masti, krema, gelova, vaginaleta i čepića. Koristi se uglavnom u dermatologiji.

 

 

Piše: mr ph. Lejla Kuburović