Gljivične infekcije noktiju

0
685

Gljivične infekcije noktiju (onihomikoze) najčešće su izazvane dermatofitima (lat. Tinea unguium). Pored toga, njihov uzročnik može da bude gljivica Candida albicans (Paronychia candidamycetica, lat.) ili gljivice iz roda plijesni.

Tinea unguium češće se javlja na noktima stopala, mada može da zahvati i nokte ruku. Da bi došlo do razvoja infekcije, pored naseljavanja dermatoita, potrebni su i određeni uslovi koji pogoduju razvoju gljivica. Mehaničko oštećenje rožastog sloja nokta idealno je mjesto za prodor gljivica. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče, a uslovi koji doprinose njenom razvoju jesu toplota, vlaga, kao i tijesna i zatvorena obuća.

Gljivične infekcije su uobičajene kod starijih ljudi. Smatra se da ovo nastaje iz razloga što kod njih nokti sporije rastu, a i otpornost na infekcije je smanjena. Neka istra­živanja pokazuju da se onihomikoza dva puta češće razvija kod žena i vrlo rijetko se razvija kod djece.

Gljivice koje parazitiraju na noktu hrane se keratinom i zbog toga nokat koji je obolio ima karakterističan izgled. Nokatna ploča je zadebljala, neravne površine i izmi­jenjene boje, u početku bjeličaste i žute a kasnije čak i smeđe ili sive boje. Nekad može doći čak i do potpunog odvajanja nokta od ležišta. Gljivična infekcija postepeno zahvata nokat i ukoliko se ne tretira može potpuno da ga uništi. Pored toga, ukoliko se nokat ne tretira, postoji velika vjerovatnoća da će doći do infekcije susjednih noktiju.

Za uspješnu terapiju vrlo je važno da preparat ima sposobnost da prođe kroz tvrd keratin nokta i djeluje u sa­mom ležištu gdje je infekcija nastala.

Nailner Repair” je inovativni preparat oblikovan u vidu olovke, koji se sa gljivičnom infekcijom bori na mjestu njenog nastanka. Proizvod je na bazi etarskih ulja koja doka­zano djeluju antimikotički i umirujuće.[1] Sadrži ekstrakte:

• Čajevca (Melaleuca alternifolia),

• Lavande (Lavandula angustifolia),

• Čempresa (Callitris intratropica).

Pored navedenog, Nailner Repair” sadrži etil-laktat, nosač koji omogućava da aktivni sastojci prodru kroz nokat i djeluju na mjestu nastanka infekcije. Formulacija olovke stvara sredinu koja nije optimalna za dalji razvoj gljivica koje uzrokuju onihomikozu. Nailner Repair” je klinički ispitan i djeluje u roku od 12 sedmica redovne upotrebe.