Grčevi ili infantilne kolike – noćna mora za mnoge roditelje

0
882

bebaDragi roditelji, treba da znate da grčevi kod beba nijesu bolest već normalana i prolazna  pojava razvojnog karaktera zdravih beba.

Oko trideset posto beba ima grčeve. Javljaju se podjednako i kod djece koja su na maminoj prirodnoj ishrani – dojene djece,  i kod djece koja su na adaptiranom mlijeku. Podjednako se javljaju  i kod djevojcica i dječaka. Češće se viđaju kod prijevremeno rođene djece.

Medicinska definicija infantilnih kolika glasi, da su to periodi plača od najmanje 3 sata u toku dana, češće od 3 puta nedjeljno i duže od 3 nedjelje, kod beba koje dobro napreduju i nemaju zdrastvenih tegoba.

KARAKTERISE IH IZNENADNI NEUTJEŠNI PLAČ KOJI TRAJE od nekoliko minuta do 2-3h i JAVLJA SE UVIJEK U ISTO VRIJEME, BEBA SE GRČI  NOŽICAMA, ZACRVENI U LICU I NE PRESTAJE DA PLAČE. IMA STISNUTE PESNICE, NADUT STOMAK A GRČEVI PRESTAJU ČUJNIM  ISPUŠTANJEM GASA IZ CRIJEVA, A PONEKAD I STOLICE.

Grčevi počinju najčešće od druge do četvrte  nedjelje života, mada mogu početi i ranije.

Pravi uzrok nije skroz razjašnjen. Postoje mnoge pretpostavke,  jedno je sigurno – da sistem organa za varenje i poslije rođenja nije skroz spreman zbog nezrelosti  da svari mlijeko koje beba uzima, nego se i on prilagođava na ishranu bebe, pa gasovi koji nastaju prilikom varenja mlijeka rastežu zid crijeva i to jako boli bebu  i ona neutješno plače. Kako sazrijeva sistem organa za varenje tako grčevi slabe i postepeno nestaju.

Ono što često pogoršava stanje grčeva je zabrinutost i uznemirenost roditelja, bebe sve to osjećaju pa i same postaju nespokojnije. Između epizoda plača bebe su dobro, dobro jedu, lijepo napreduju i ne pokazuju ni jedan znak nezadovoljstva koji bi govorio u prilog bolesti.

Postoje brojni načini kako pomoći bebi sa kolikama, a svaki postupak zahtijeva individulani pristup, jer određene procedure pomažu nekim bebama, dok kod drugih imaju suprotan efekat ili efekat izostaje. RVENSTVENO UZMITE SVOJU BEBU U NARUČJE, ZAGRLITE JE, A AKO DOJITE STAVITE JE NA DOJKU. Neke bebe vole da se umotaju u toplo ćebe ili da se stavi topao peškir ili termofor na stomak, a drugim bebama  se više sviđa da budu potpuno oslobođene odjeće.  Roditelji ne treba da se brinu da će na taj način razmaziti bebu. Zagrljaj treba da im pruži utjehu i da im poruči „Biće sve u redu“. Lagano ljuljuškanje i pjevanje pjesmica ili uspavanki može biti od pomoći. Muzika takođe pomaže. Blaga masaža stomaka ili postavljanje na stomak dok su budni nekada je djelotvorno. Pri tom je dodatni savjet da do šestog mjeseca ne treba bebu postavljati na stomak da spava zbog opasnosti od sindroma iznenadne smrti odojčeta. Poznato je da bebu smiruje vožnja kolima. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da provozaju bebu svaki put kada plače zbog kolika, mali trikovi su imitiranje ljuljuškanja u stolici ili izazivanje zvukova koji liče na rad motora kola, kao što su zvuk usisivača, fena za kosu ili mašine za veš i sudove. Vrlo je bitna ishrana majke ako je beba na majčinom mlijeku. Majke koje doje treba da imaju tri obroka i dvije užine dnevno. Energetska potreba za kalorijama trebala bi da je  viša od 300cal  dnevne doze.

Povecajte unos kalcijuma, cinka, magnezijuma i vitamina E i B. Namirnice koje sadrže ove vitamine i koje treba da konzumirate dok dojite su maslinovo ulje ili kukuruzno, integralne žitarice, bareno povrće ili svježe, cjeđene sokove bez dodatka šećera, kisjelo mlijeko.

Dojilja treba da izbjegava kafu, čaj i alkoholna pića. Napitke strogo treba izbjegavati.

Zabranjene namirniceza dojilje su:

–  kravlje mlijjeko i sir –  suvo jezgrasto voće (orah, kikiriki, lješnik, badem, indijski orah, pistaći) –  pasulj i sočivo –  vruć hljeb –  gazirana pića –  začinske biljke intenzivnog mirisa (bijeli i crni luk) –  povrće bogato celulozom (kelj, kupus)

Sve više se preporučuje:

  • Takozvana “colic-free” dijeta – zasniva se na tezi da bjelančevine iz kravljeg mlijeka izazivaju grčeve kod beba, te se dojiljama zabranjuje da konzumiraju tu vrstu mlijeka i mliječnih proizvoda.
  • Pored ishrane, i antibiotici mogu da utiču na grčeve ako ih konzumira dojilja ili beba, jer dio ljekova dospijeva u bebina crijeva i mijenja normalnu crijevnu floru, što pogoduje razmnožavanju nepoželjnih  bakterija  koje produkuju gasove, što uzrokuje pojavu kolika nakon nekoliko dana.
  • Kod nas na tržištu postoje različiti preparati koji se koriste u borbi protiv grčeva kod odojčadi. Probiotici u kombinaciji sa  prirodnim preparatima, koji sadrže ulje kima, pšenične klice, različite vitamine i/ili enzim laktozu. Čajevi se ne preporučuju.

Dragi roditelji, povedite računa da vas bebin plač i grčevi nekad ne zavaraju, odnosno da maskiraju bol organskog porijekla. Ako beba ima grčeve i zapušen nos, vrlo je moguća prateća upala uha. Ako to prati i povišena tjelesna temperatura, odbijanje hrane, povraćanje… obavezno odmah povedite bebu ljekaru.

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić