Homeopatija i povišeni krvni pritisak

0
1097

homeopatijaPovišeni krvni pritisak tretira se u homeopatskom metodu liječenja kao jedan od znakova – simptoma poremećaja vitalne sile, a ne kao zasebna bolest. Homeopatija prepoznaje prisustvo vitalne sile, energetskog principa u nama, koji još možemo pojasniti kao unutrašnju inteligenciju ili unutarnjeg ljekara. Kada je vitalna sila određenim faktorima izbačena iz ravnoteže, taj disbalans se manifestuje pojavom simptoma na svim nivoima, mentalnom, emotivnom i fizičkom. Tako je i povišeni krvni pritisak samo jedna od manifestacija tog po­remećaja. Zato je za homeopata ljekara važno da od pacijenta dobije i druge informacije o njegovom stanju, ostale simptome i tegobe koje osjeća, osim hipertenzije. Za pravilnu homeopatsku dijagnozu potrebna je iscrpna anamneza i prikupljanje podataka o stanju pacijenta, i psihičkom i fizičkom. Na osnovu prikupljenih informacija odrediće se jedan homeopatski lijek koji najviše odgo­vara sveukupnosti simptoma i karakteristika pacijenta, tzv. „similimum”. Tako će pacijenti koji pate od hipertenzije dobiti različite ljekove, bez obzira na to što imaju istu tegobu, jer je princip homeopatije da liječi osobu a ne bolest. Stoga je pristup liječenja povišenog krvnog pritiska u homeopatskom metodu veoma individualan.

Od posebnog značaja za pravilnu homeopatsku dijagnozu (koja u homeopatiji ima lijeka) jeste mentalno i emotivno stanje pacijenta. Ovome se u toku razgovora poklanja najveći dio vremena. Da bi to pojasnili, daćemo primjer dvaju homeopatskih tipova – ljekova.

Sulfur je jedan od konstitucionalnih ljekova koji uspješno tretiraju hipertenziju kada je indikovana kod takvog tipa osobe. To je tip koji je sklon kafani, piću, voli društvo i zabavu, da „bistri politiku” i tumači svjetske događaje, za koje uvijek ima svoju teoriju, veseo je i bučan, voli da je u centru pažnje i da je respektovan, a ego mu je veliki. Pravi se važan i veliča svoje osobine, dostignuća i imetak. Sklon je da se zapusti, ugoji, pretjeruje i u hrani i piću, lijen je, inteligentan, intelektualan, često ima istoriju problema kože.

Povišen krvni pritisak kod ovog tipa osoba može biti rezultat pretjerivanja u jelu i piću, ali i rezultat povrijeđenog ega, poniženja ili osjećaja gubitka moći i respekta.

Natrium muriaticum je remedi koji češće odgovara ženama. To je tip koji je odgovoran, vrijedan, pouzdan, introvertan i teško se otvara, često i zbog toga što ne želi da optereti druge, ali i zbog toga što prezire sažaljenje. Stoični su i skloni suzbijanju emocija kao što su tuga i razočaranje. Često imaju istoriju bračnih nesuglasica, iznevjereni od partnera, puni gorčine i suzbijenog bijesa, teško praštaju, zarobljeni u prošlosti.

Vole slano, utjehu traže u tjesteninama, muzici, knjigama, romantični, toplokrvni, pate od vrućine, skloni aritmijama, nesanici, „knedli u grlu”, lako pocrvene.

U homeopatskoj ordinaciji, ova dva tipa pacijenta sa istom tegobom – povišenim krvnim pritiskom, dobiće različitu terapiju na osnovu svih svojih karakteristika koje su opisali ljekaru homeopatu. Adekvatno prepisan lijek usloviće poboljšanje ili izlječenje ne samo krvnog pritiska, već i drugih pratećih tegoba, emotivnih i fizičkih. Homeopatskim lijekom djeluje se na vitalnu silu i pomaže joj se da se vrati u stanje ravnoteže. Taj proces samoizlječenja koji posjedujemo, dešava se istovremeno na svim nivoima, i psihičkom i fizičkom, jer su, u osnovi, sve tegobe koje osoba ima samo različite manifestacije jednog centralnog poremećaja naše vitalne sile.

 

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat