Homeopatija i tajne srca

0
543

[heading]Februar je mjesec Svetog Valentina i, u znaku ljubavnih i romantičnih poruka, crvenih srca, čokolade, cvijeća, romantičnih večera udvoje, uz vino i svijeće. 14. februar je dan kada mnogi u svijetu slave Dan zaljubljenih i kada porukama ili poklonima izražavaju svoju ljubav i zahvalnost voljenim osobama[/heading] Iako komercijalizovan, Dan zaljubljenih svakako nosi uzbuđenje i romantiku koja osvježi rutinu svakodnevnice i pods­jeti nas na one koje volimo i koje često uzimamo zdravo za gotovo, zaboravljajući da im kažemo koliko ih volimo i da im se zahvalimo što su dio našeg života. Međutim, za neke od nas ovo je dan koji donosi bolne uspomene na neuzvraćenu ljubav, neuspješan brak, gubitak voljene osobe. Vjerovatno nema osobe koja nije bar jednom iskusila razočaranje u ljubavi i kojoj se nadanja i ljubavno ushićenje nisu raspršili kao mjehur od sapunice.

Sva ova stanja mogu se uspješno tretirati u homeopatiji. Kao što smo to objasnili u prethodnom broju, homeopatija je medicina koja uzima u obzir cijelog čovjeka, a pri odabiru adekva­tne terapije u obzir se ponajviše uzima upravo mentalno i emotivno stanje osobe i ono nam je putokaz do odgovarajućeg homeo-patskog lijeka, koji se bira prema osobi a ne prema dijagnozi. Pri razgovoru sa pacijentom, pažnja se usmjerava na osjećanja osobe, na subjektivni doživljaj. Traži se glavna nit koja se provlači kroz priču.

Jedan isti događaj, kao što je prekid emotivne veze, biće drugačije doživljen i opisan kod različitih ljudi. Kod jedne oso­be razvod braka donosi tugu, razočaranje usljed prevelikih očekivanja. Osoba je sklona romantiziranju i idealizovanju partnera i ima visoka očekivanja koja donose veliko razočaranje i za posljedicu imaju slomljeno srce. Adekvatno prepisan lijek pomoći će ovoj osobi da postane realnija u svojim očekivanjima, da partnera lakše prihvate kao osobu od krvi i mesa, sa svim njenim dobrim i lošim osobinama. Primjena lijeka asistira „ski­danju ružičastih naočara” i pomaže osobi da poveća sopstveno samopouzdanje i vjeru u sebe, te da time smanji projekciju i očekivanja od partnera. Kod druge, pak, osobe izražena su os­jećanja iznevjerenosti, bijesa, osjećaj odbačenosti. Takva osoba sklona je da dugo „guta bijes”, ima problem da zaboravi i oprosti, živi u prošlosti i vrti jedan te isti film u svojoj glavi. Sklona je da bira pogrešnog partnera, nekog ko je ne cijeni i ne voli dovoljno, ko nije tu kraj nje kad joj treba. Može se upustiti u vezu s nekim ko je već u braku ili zauzet. Ovoj osobi će biti protreban drugačiji homeopatski lijek nego onoj gore navedenoj. Pravilno odabran lijek pomoći će da joj srce postane lakše, da izbaci iz sebe gorčinu, da se okrene sadašnjosti, da lakše oprosti ili prihvati situaciju u kojoj je. Suština problema kod ove osobe jeste osjećanje inferior­nosti i odbačenosti koje uglavnom datira iz djetinjstva i odnosa s roditeljima, te osoba ponavlja situacije u kojima će iznova biti odbačena i iznevjerena. Homeopatski lijek pomaže joj da zacijeli emotivne rane i da ojača osjećanje samopoštovanja i sopstvene vrijednosti.

Homeopatija, kao prirodna i holistička medicina, pruža veliku pomoć kod tretiranja emotivnih i mentalnih stanja i na prirodan, suptilan način vraća osobu u emotivnu ravnotežu i harmoniju.

Za ljekara homeopata nema većeg zadovoljstva nego da vidi svog pacijenta, ranije osobu slomljenog srca, kao opet vedru, nasmijanu osobu, sa vraćenom vjerom u ljubav i život. Ipak, ako je za utjehu onima koji pate, bolje je imati i bolno srce nego hla­dno okamenjeno srce koje ne zna ni za ljubav ni za bol.

Srećan vam Dan zaljubljenih !

 

Piše: dr Snežana Tomić