HOMEOPATIJA I ŽENSKE TEGOBE

0
2296

10Homeopatija je prirodni oblik liječenja koji se zasniva na principu da se njome liječi osoba a ne bolest. Dijagnoza ne znači mnogo ljekaru homeopati, jer ne postoje standardne terapije koje će se prepisivati prema dijagnozi. U praksi, najčešći slučaj je da će za istu tegobu biti prepisani različiti ljekovi kod različitih pacijenata. Da bi se došlo do individualno odabranog homeopatskog lijeka potrebno je prikupiti što više podataka o osobi. U obzir se uzima cjelokupna slika simptoma i karakteristika na svim nivoima, menatalnom, emotivnom i fizičkom. Iako se svi ti simptomi i osobine javljaju u različitim organima i na rzličitim nivoima, oni se u homeopatskom principu liječenja smatraju samo različitim manifestacijama, u suštini jednog centralnog poremećaja ravnoteže vitalne sile organizma, koju homeopatski lijek stimuliše da se vrati u stanje balansa.

Vitalna sila, VIS VITALIS, je naš unutrašnji doktor, sila koja teži da održi zdravlje ili homeostazu organizma. Homeopatski ljekovi, svi prirodnog porijekla, pomažu joj u tom poslu. Pošto su prirodnog porijekla i u velikom razblaženju, ne ostavljaju nus pojave ni toksičnost u organizmu.

U ovom članku osvrnućemo se na primjenu homeopatije kod ženskih tegoba. Žene su inače većina pacijenata u homeopatskim praksama širom svijeta. Možda zbog svoje biološke i emotivno veće osjetljivosti i okrenutosti ka svome zdravlju. Žene su sklone više od muškaraca da osluškuju svoj organizam.

Muškarac tradicionalno mora biti jak i izdržljiv i manje mu se prašta bilo kakva osjetljivost, pa se to reflektuje i na njegov stav o sopstvenom tijelu i zdravlju. Veliki broj mojih muških pacijenata dođe na konsultaciju uz napomenu da mu nije ništa, i da je kod mene došao na nagovor supruge, zbog mira u kući i “da je skine s vrata”.

Procentualno moja praksa u Kanadi u nekih 15-tak godina iznosila je – 80 odsto žena i 20 odsto muškaraca.

U Crnoj Gori taj odnos, na moje iznenađenje, je više ujednačen, mada opet žene preovlađuju. Kad sam pohvalila mušku populaciju Crne Gore za napredna shvatanja i viši nivo zdravstvene svijesti u odnosu na kanađane svom djeveru crnogorcu, on je to ovako prokomentarisao: -Ma pusti, to su ti sve hipohondri, čim kinu trče u Beograd na VMA.

Šalu na stranu, mislim da je djelimično razlog tome što je kod nas prirodna i narodna medicina dublje ukorijenjena u tradiciju, pa postoji manja nepovjerljivost ka, nazovimo ih, alternativnim oblicima liječenja.

U ovom članku osvrnućemo se na homeopatske ljekove koji se u praksi najčešće sreću kada su žene u pitanju.

PULSATILA tip žene je sličan samom cvijetu od kojeg je lijek napravljen. Osjetljiva, saosjećajna, emotivna, plačljiva, ranjiva, popustljiva, stidljva, ali i fiksna, tvrdoglava, emotivno djetinjasta, ljubomorna, emotivno zahtjevna, hirovita, s velikim oscilacijama u rasploženju. Tip PLAVUŠE, čak i kad je crnka, ali najčešće svijetlije kose, očiju i puti. Zbog svoje urođene osjetljivosti i krhkosti, oslanja se na druge ljude u svom životu, prvo roditelje a onda na svog supruga, često do mjere da izgubi svoje ja. To ne znači da će sve Pulsatile biti u sjenci svog partnera, ima mnogo modernih, ostvarenih, samostalnih Pulsatila, ali će se uvijek ispod površine te slike samostalnosti otkriti romantična duša koja čezne za jakim partnerom na kojeg može da se osloni.

Na fizičkom nivou, sklona tegobama reproduktivnih organa, digestivnim problemima tipa nadimanja i konstipacije, poremećaju cirkulacije i venama, neurednom, promjenljivom ciklusu ili njegovom izostatku. Smeta joj vrućina, zatvorene, zagušljive prostorije, sklona nesvjesticama i vrtoglavicama u istim. Bolje se osjeća na svježem vazduhu i u pokretu, i kada dobije emotivnu podršku.

SEPIA tip žene je slika moderne žene koja žonglira između uloge majke i supruge i svoje karijere i posla. To je situacija emotivno i fizički iscrpljene žene koju ubija tempo modernog zžvota, koja gubi trku pokušavajući da stigne sve. Često joj je svega dosta i rado bi napustila sve – i muža i djecu da može, a onda zbog takvih misli osjeća grižu savjesti. Posvećena je karijeri i želi da se dokaže u muškom svijetu, pa je i zbog toga grize savjest da nije dovoljno posvećena porodici. Pokušava da sve drži pod kontrolom, pa je nerviraju sitnice i lako plane. Pedantna, uredna, ponekad pretjerano opterećena čistoćom i urednošću. Perfekcionista, kritična, emotivno ravnodušna ili hladna kada je pod srtesom.

Pošto je Sepia homeopatski lijek indikovan kod hormonskih problema i poremećaja, nju susrećemo često kod žena u trudnoći i menopauzi. Sepija je dragocjen lijek za povećanje plodnosti, održavanje trudnoće, protiv mučnine u trudnoći, postpartalne depresije.