RETINALDEHID I NJEGOVO DEJSTVO NA KOŽU

0
2470

09Retinoidi su prirodni ili sintetski derivati vitamina A. Do sredine osamdesetih godina lokalni retinoidi su se uglavnom koristili za tretman akni. Danas su poznati njihovi višestruki mehanizmi djelovanja: indukcija stanjivanja epidermisa – biološka eksfolijacija, ubrzavanje diobe ćelija, redukcija produkcije sebuma, podsticanje sinteze kolagena i angiogeneze, podsticanje diferencijacije keratinocita. Shodno tome, koriste se u kozmetičkim preparatima za redukciju bora, smanjenje hiperpigmentacije, za poboljšanje izgleda fotoostarjele kože, u terapiji akni (retinaldehid!).

Razlog zbog kojeg su se koristili za terapiju akni je njihovo izrazito komedolitičko djelovanje. Retinoidi stimulišu mitotsku aktivnost keratinocita, pa tako pomažu izbacivanju komedona. Osim toga, smanjuju koheziju između keratinocita i na taj način sprečavaju nastanak komedona. Dakle, retinoidi djeluju i preventivno na nastanak akni.

Retinoidi značajno popravljaju kliničke znake fotostarenja (bore, lentigo, žućkastu obojenost, hiperpigmentacije). Pozitivni rezultati su brže vidljivi kada su u pitanju plitke, površinske bore, dok je za duboke bore potrebno nekoliko nedjelja do mjeseci. Pored brojnih pozitivnih, retinoidi pokazuju i neželjene efekte – retinoidni dermatitis. Retinoidni dermatitis se na koži može ispoljiti u vidu svraba, suvoće, eritema, peckanja.

Utvrđeno je da je retinaldehid nježniji na koži od drugih oblika i preporučljiv je za osobe sa osjetljivom kožom i osobe koje prilikom korišćenja proizvoda sa retinolom pate od njegovih neželjenih efekata.

Retinaldehid je međuprodukt koji nastaje oksidacijom pri transformaciji retinola u retinoičnu kisjelinu. Aktivan je jednako kao i čista retinoična kisjelina, ali ne izaziva sistemsko dejstvo, iritaciju kože, niti fototoksičnost. Dokazano je djelovanje retinaldehida u ublažavanju oštećenja kože izazvanih UVA zračenjem. Istraživanja pokazuju da retinaldehid pokazuje neke osobine tretionina (trans-retinoične kisjeline) u pogledu bioloških osobina i korisnih efekata na fotostarenje. Retinaldehid takođe poboljšava stanje vezivnog tkiva popravljajući promjene elastičnih i kolagenih vlakana, koje su izazvane izlaganjem UVA zračenju.

Pored podmlađivanja kože, retinaldehid pokazuje svoja pozitivna dejstva i u liječenju akni. Obzirom da se u tijelu konvertuje u retinoičnu kisjelinu, imaće podjednako dobro dejstvo. Kako je manje iritantan od retinoične kisjeline i retinil palmitata, lakše ga je kombinovati sa drugim potencijalnim agensima u borbi protiv akni (kao što su alfa-hidroksi kisjelina, beta-hidroksi kisjelina, benzil peroksid..).

Optimalne koncentracije retinaldehida u preparatima za lokalnu primjenu su 0,05 i 0,1%. Iako je manje iritantan od direktnog djelovanja retinoida, i retinaldehid u nekim slučajevima može izazvati iritaciju kože ili prekomjerno isušivanje kod osjetljivih osoba. Primjenu preparata sa retinaldehidom treba početi sa nižim koncentracijama ili ih koristiti rjeđe (npr. svaki drugi dan), a zatim postepeno povećavati koncentraciju/frekvencu na željeni nivo. Toksični neželjeni efekti koji se javljaju kod sistemske primjene i prirodnih i sistemskih retinoida, karakteristični za hipervitaminozu vitamina A, ne javljaju se kod lokalne primjene.

Najviše koristi od proizvoda sa retinaldehidom imaće osobe koje su iskusile umjerene do teške neželjene efekte sa proizvodima koji sadrže čist vitamin A, ili koje imaju tanku i osjetljivu kožu, kao i osobe osjetljive na sunce.

Upravo retinaldehid je jedan od glavnih aktivnih sastojaka u Avene kremama koje su namijenjene u borbi protiv akni i znakova starenja.

U dermatološkim laboratorijama Avene razvijena je Cleanance linija dermokozmetičkih proizvoda, koja masnoj koži sklonoj nepravilnostima i nastanku akni pruža svakodnevnu njegu i higijenu. Linija Cleanance proizvoda za higijenu obuhvata: Cleanance gel za čišćenje, Cleanance micelarnu vodu, Cleanance HYDRA umirujuće sredstvo za čišćenje, dok su za njegu namijenjeni: Avene Cleanance EXPERT emulzija, Cleanance MAT losion, Cleanance MAT emulzija, Triacneal EXPERT emulzija, Cleanance HYDRA umirujuća krema, Cleanance emulzija za zaštitu od sunca SPF 30. Proizvodi linije Cleanance sadrže Avene termalnu vodu koja djeluje umirujuće, protivupalno, antiiritacijski, i posebno je prikladna za osjetljivu i iritiranu kožu. Svi proizvodi su nekomedogeni, ne uzrokuju nastanak akni i mitisera. Redovnom upotrebom njihova jedinstvena kombinacija sastojaka pruža vidljive i dugotrajne rezultate.

Avene proizvode preporučuju dermatolozi širom svijeta uz mogućnost kombinovanja sa ljekovima i tretmanima protiv akni.

Dr pharm. Jovana Delić