HOMEOPATIJA U TRUDNOĆI

0
888

07Iako je trudnoća prirodno stanje a ne patološko, kako ga često prikazuju i plaše buduće majke raznim negativnim scenarijima, ona nosi svoje rizike u promjeni  fiziologije i praćena je ponekad određenim psihofizičkim tegobama.

Trudnoća je za mnoge buduće majke stanje gde se smjenjuju razna osjećanja, od radosnog iščekivanja i blaženosti do zabrinutosti,  neizvjesnosti i straha da nešto ne krene pogrešno. Fiziologija organizma se mijenja, te buduća majka može iskusiti niz fizičkih promjena i tegoba, od lakših  mučnina, umora, anemije, bolova u nogama i leđima do ozbiljnijih, npr. hipertenzije i hiperglikemije.

U tom periodu mnogi od ljekova, pa i biljnih preparata nisu preporučljivi ili ne ne smiju koristiti zbog svoje toksičnosti i nus pojava, te je potrebno primijeniti oprez i konsultovati svog ljekara. Homeopatski preparati predstavljaju značajnu podršku trudnicama jer su praktično jedini preparati koji se mogu bez ikakve bojazni koristiti u toku trudnoće. Homeopatski ljekovi su spravljeni od prirodnih supstanci, uglavnom mineralnog i biljnog porijekla. U spravljanju se razblažuju do tačke da ni jedan molekul ne ostane u rastvoru od originalne materije. Time je izbjegnuta toksičnost a lijek djeluje na svom dinamičkom, energetskom nivou.

Jedna od najčešćih tegoba, pogotovu u prvom tromjesečju jeste mučnina koja, ne samo da fizički onesposobljava ženu nego joj ne dozvoljava da uživa u svojoj sreći, kod nekih samo jutarnja a kod drugih parališuća cjelodnevna.

Homeopatska terapija za mučninu u trudnoći bira se na osnovu  konstitucionanog tipa buduće majke, a može biti različita  za svaku ženu, jer se u odabiru terapije uzima u obzir  cjelokupno stanje i karakteristke trudnice, kako na fizičkom tako i na psihičkom nivou. Primjera radi, nekada se u razgovoru otkrije da buduća majka ima otpor prema svom stanju ili ga čak ne želi svjesno ili podsvjesno, što se mora uzeti u obzir kao značajan potencijalni činilac koji doprinosi mučnini, a takođe je značajan i kod diferencijalne dijagnoze između ljekova. Homeopatska materija medica ima oko 3000 ljekova.

Dakle, u homeopatskom načinu liječenja ne postoji unaprijed određena, tj standardna terapija za dijagnozu, već se terapija bira individualno na osnovu sveobuhvatne slike pacijenta.

Veoma korisni kod prehlada i gripa, homeopatski ljekovi se mogu uzimati kao zamjena za antibiotike i ljekove za skidanje temperature koji nisu preporučljivi u trudnoći.

Period trudnoće nazivamo jos i drugo stanje, sigurno i zbog osjetljivijeg mentalno emotivnog sklopa kod žene u tom periodu. Nisu rijetki napadi panike, straha i anksioznosti, kako u trudnoći tako i u post partumu, odnosno poslije porođaja, koji se manifestuje kod nekih žena i post partalnom depresijom. Za ova stanja homeopatski preparati pružaju značajnu pomoć u vraćanju raspoloženja u normalu ili harmoniju, i omogućavaju izbjegavanje anksiolitika i antidepresanata koji mogu imati negativne nus pojave na plod. Naravno, i samo psiholsko stanje majke vazno je za razvoj psihički zdravog djeteta, jer se stanje majke prenosi i na plod, kako fizički tako i psihički.

Homeopatija postaje sve više popularna u svijetu,  kako kod ginekologa tako i babica. Mnogi koriste homeopatiju za svoje pacijente kod slučaja da se beba ne okrene, prebačenog termina, slabih kontrakcija, sporog porođaja, ublažavanje  bolova kod trudova i veoma značajnog oporavka poslije porođaja. Uz homeopatske ljekove za brže i bolje  zarastanje tkiva kod carskog reza i epiziotomije, lijenih crijeva i bolova u abdomenu usljed epiduralne anestezije, do mastitisa i problema sa mlijekom i dojenjem u prvim danima nakon porođaja.

Moj savjet budućim majkama je da svoju trudnoću doživljavaju kao prirodno stanje za koje se majka priroda pobrinula da nas žene naoruža i pripremi da nosimo drugo  stanje kao blagostanje. Naravno, potrebno je da mi same pomognemo našoj vitalnoj sili u trudnoći umjerenom fizičkom aktivnošću, kao što je šetnja, plivanje, joga, zdravom ishranom, izbjegavanjem štetnih supstanci – duvana, alkohola, kafe i da sa radošću iščekujemo čudesni događaj donošenja novog života i duše na ovaj svijet.

Snežana Tomić