Hronična venska bolest

0
890

Piše: prim. dr Davor Musić, spec. vaskularne kardiohirurgije

Hronična venska bolest je često zanemaren zdravstveni problem. Veliku ulogu u ranom otkrivanju i prevenciji imaju izabrani ljekari koji svojim proaktivnim stavom mogu značajno da preduprijede ili umanje postojeće komplikacije ove bolesti, koja predstavlja, ne samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni i ekonomski teret društva u Crnoj Gori.

5_-_Vein_Anatomy_112Oboljenje vena ili hronična venska bolest (HVB) je zapravo epidemija na koju, nažalost, pacijenti, ali ni ljekari, ne obraćaju pažnju na vrijeme. Najnovija epidemiološka istraživanja u svijetu pokazuju da čak sedam od 10 pacijenata koji se jave svom porodičnom ljekaru zbog nekog drugog problema zapravo imaju neki stepen HVB. U nekim drugim epidemiološkim podacima javlja se činjenica da oko 15 odsto ukupne odrasle svjetske populacije boluje od HVB.

Kada je riječ o stadijumima ili stepenima HVB, oni su postavljeni na osnovu kliničke manifestacije i klasifikuju se od stadijuma C0 do C6. C0 i C1 su početni stadijumi gdje pacijenti imaju blage subjektivne tegobe koje se javljaju najčešće kao oticanje, bol, trnjenje i peckanje u nogama, uglavnom noću ili u proljeće i ljeto kada su visoke temperature. C2 i C3 su stadijumi gdje već postoje izražene tegobe, ali istovremeno se javljaju problemi estetske prirode – to su izražene proširene vene i ispucali kapilari, ali nažalost, pacijenti se ni tada ne obraćaju svojim ljekarima za pomoć. Finalni stadijumi C4, C5 i C6 se karakterišu značajnim promjenama na koži – tamna, tvrda i ispucala koža oko članaka na nogama (C4), a C5 i C6 označavaju da je bolest došla do kraja i da su se već stvorili i ulkusi, odnosno otvorene rane na nogama. Često se bolesnici tek tada javljaju ljekaru, ali tada je već kasno za bilo kakvu prevenciju ili popravljanje estetike, i možemo samo hirurškim putem da liječimo, ali ne i da djelujemo na uzrok.

Najčešće se pacijenti, ali i ljekari odlučuju za neki vid topikalne terapije. Nažalost, kreme i gelovi samo djelimično ublažavaju tegobe, i djeluju simptomatski. Pacijent ima privid da mu je lakše, ali inflamacija, koja je ključ bolesti, i dalje tinja u dubokim venama i propadanje zalistaka progredira.

Razvijeniji stadijumi bolesti svakako su u domenu hirurgije.

Međutim, ono što je svakako uspješno kao terapija u svakom stadijumu jeste jedan relativno nov lijek, koji je jedinstven po svom sastavu i po tome što je mikronizovan i zbog toga djeluje upravo tamo gdje je najpotrebnije – na samim venskim zaliscima, a ne na površini kože kao svi drugi. Riječ je o lijeku Detralex, koji se već dugi niz godina uspješno primjenjuje u cijelom svijetu i jedini je venotonik koji zaustavlja bolest i može čak da dovede do reverzije stadijuma, a značajan je i podatak da je riječ o lijeku za koji je data najveća preporuka od svjetskih flebologa na posljed-njem svjetskom kongresu u Bostonu.