Strah od stomatologa

0
695

Piše: dr Rade Mrdak, ordinacija Apolonia, Podgorica

bigstock-At-The-Dentist-1994423Strah od stomatologa najčešće se stvara nakon lošeg i bolnog iskustva, što je i razumljivo. Ne dopustiti da se strah stvori je najpoželjniji i najlakši put za rješavanje ovog problema.

Strah se stvori još od dječijeg uzrasta. Najveću ulogu u suzbijanju, ali i stvaranju straha, čine roditelji. Oni često plaše djecu sa odlaskom doktorima, što je potpuno pogrešno, jer svi moraju da idu na redovne preglede. Druga greška je što roditelji dovode djecu stomatologu tek kada se javi neki problem (zubobolja, otok, povreda…), a u takvim situacijama je potrebno uraditi neku intervenciju koja je protiv volje djeteta, što mu kasnije duboko ostaje u sjećanju.

Najbolje je već kod male djece početi sa dolaskom u ordinaciju.  Prije dolaska, roditelji treba da porazgovaraju sa djetetom,da mu objesne zašto je važno čuvati zube i ići kod doktora. Prvi dolazak treba da se bazira na upoznavanju sa doktorom, ordinacijom, stomatološkom stolicom, instrumentima… Posebno je važno da se stvori prijateljski odnos kao i povjerenje između djeteta i doktora.

Najveća i najčešća greška, koja ostavlja za sobom strah, je da se poslije neprijatne ili bolne intervencije duži period ne dolazi kod stomatologa. Takva neprijatna posjeta ostaje u pamćenju djeteta i postaje izvor trajnog straha. Zbog toga je veoma važno da dijete redovno dolazi u ordinaciju. Tada se, u nekoliko učestalih posjeta, uopšte ne rade intervencije, već se priča, igra i sprovode preventivne mere, pa prijatno iskustvo potiskuje neprijatno.

Znaci straha kod odraslih su lupanje srca, znojenje dlanova, a ne tako rijetko dešava se i kratkotrajni gubatak svijesti. Zato je i potrebno reći stomatologu za svoj strah i ranija negativna iskustva. Pokušajte da se dogovorite sa doktorom da intervencije u početku ne traju duže od pola sata, kao i o znaku kada se javi bol, da bi se zastalo sa radom. Tako se gradi povjerenje između pacijenta i ljekara. Nekada je potrebno pola sata prije intervencije popiti tabletu za smirenje.

Najbolji lijek za strah od stomatologa je rana i pravilna preventiva, kao i redovni odlasci u ordinaciju, koji će sptiječiti bolna iskustva.