Humanost spaja svjetove

0
594

[heading]U šoping-molu „Delta City” 10. i 11. decembra, Međunarodni klub žena u Crnoj Gori, u saradnji sa ambasadama, uz pomoć lokalne i međunarodne poslovne zajednice, kroz brojne volonterske aktivnosti, organizovao je tradicionalni dobrotvorni Božićni bazar.[/heading]

humanitTradicionalni Božićni bazar u organizaciji Međunarodnog kluba žena okupio je u Delta Cityju stotine građana, brojne ambasadore, predstavnike diplo­matskih misija i međunarodnih orga­nizacija. Učešća u događaju uzeli su i vo­lonteri koji su se pod jednim krovom okupili u cilju prikupljanja sredstava koja će ove godine biti namijenjena Zavodu za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece i omladine. Cilj ovog šestog internacionalnog bazara jeste da se, kroz druženje i upoznavanje sa tradicijom drugih zemalja, njihovim proizvodima, suvenirima i prehrambenim proizvodima, prikupe sredstva onima kojima je to najpotrebnije.

Međunarodni klub žena, u saradnji sa 21-om ambasadom i brojnim volon­terima, omogućio je posjetiocima da kupe neke od autentičnih proizvoda različitih zemalja kao i da isprobaju specijalitete raznovrsnih svjetskih kuhinja. Prikupljeni prihod sa štandova država koje imaju diplomatska predstavništva u Crnoj Gori, ali i od Božićne lutrije, namijenjen je za kupovinu dijagnostičke opreme za Odjeljenje onkologije Kliničkog centra Crne Gore, kao i opreme za reanimaciju Urgentnog odjeljenja. Prihod od prošlogodišnjeg bazara bio je namijenjen za pomoć Resursnom centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama.

Anita Kampo, predsjednica Međunarodnog kluba žena Crne Gore, otvarajući skup kazala je da joj pričinjava čast i zado­voljstvo što je ove godine Klub žena nastavio tradiciju organizovanja Božićnog bazara. Organizatorke, kaže ona, sa puno entuzi­jazma, volonterskim radom, pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija. – Novac koji ćemo prikupiti ovom akcijom namijen­jen je Kliničkom centru Crne Gore, za nabavku dijagnostičke aparature za Onkološku kliniku, kao i opreme za reanimaciju za Urgentni centar. Zato apelujem da svi prisutni, kupovinom nekog od izloženih proizvoda, ili igrajući Novogodišnju igru, daju svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji – kazala je Kampo. Ona je posebnu zahvalnost iskazala volonterima koji su svojim radom i entuzijazmom doprinijeli radu žena, ali i ministru Radunoviću, predstavnicima ambasada i drugih institucija koje su pomogle akciju.

Dr Ljilja Musić, medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore, zahvalila se u ime Centra, kao i u ime pacijenata kojima je Bazar i namijenjen, i istakla da su dobra volja svih učesnika manifestacije, kao i njihovo investirano vrijeme i energija imale poseban značaj i pored materijalne vrijednosti koja je ostvarena na ovogodišnjem bazaru.

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović kazao je da je i kao ljekar i kao ministar ponosan što je Međunarodni klub žena u Crnoj Gori u maniru velikih, svjetskih udruženja prepoznao potrebu podrške zdravstvenom sistemu, a zadovoljstvo je veće što su i građani prepoznali akciju i u velikoj se mjeri uključili i dali doprinos nabavci novih aparata. Sve navedeno potvrđuje da ima solidarnosti u našem društvu i da smo spremni da zajednički podržimo prave projekte. – Zahvaljujući divnim damama okupljenim u Međunarodnom klubu žena, naše kuće zdravlja, Onkološka klinika i Urgentni centar Kliničkog centra, postaće bogatije za savremenu medicinsku opremu, koja će, sa jedne strane, omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu stanovništva, a sa druge, doprinijeti unapređivanje, poboljšanje i osavremenji-vanje naših zdravstvenih usluga. Ministarstvo zdravlja intenzivno radi na opremanju zdravstvenih institucija, implementirajući akcione planove koji su usvojeni u cilju standardizacije i unapređenja kvaliteta pružanja usluga kroz Projekat opremanja zdravstvenih institucija. Stremimo standardima koji postoje u razvijenim zemljama Evropske unije, a trenutno radimo i na implementaciji parametara koje traži Evropska unija, u smislu opremanja prostora, kadra i opreme – kazao je ministar Radunović. On je dalje naglasio da se nada da će i druga udruženja u Crnoj Gori prepoznati Ministarstvo zdravlja kao strateškog partnera i da će svi zajedno raditi na unapređenju zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, jer zdravlje nema alternativu. On se nada da ćemo u najbližem mogućem roku u mnogo čemu biti u rangu sa najkvalitetnijim evropskim zdravstvenim centrima.

Jedna od mogućnosti da se učestvuje u humanitarnoj akciji bila je „tiha licitacija”, za čitav niz zanimljivih proizvoda, kao i učestvovanje u Novogodišnjoj igri, gdje se pri kupovini kupona dobijala mogućnost za razne nagrade. Bazar je ranije bio događaj manjih razmjera, ali posljednje tri godine on se održavao u Delti i na taj način pružio mogućnost ogromnom broju posjetilaca da na pravi način učestvuju u manifestaciji. Posje­tioce su dočekali bogato opremljeni štandovi različitih zemalja, ukrašeni tradicionalnim jelima, vinom i suvenirima. Posebnu pažnju su privukli štand BJR Makedonije, koji je nudio domaće proizvode, kao što su ajvar, vino i čajevi, ali i štand Ruske Feder­acije, gdje su gosti mogli da probaju čuvene ruske piroške i kupe za­nimljive suvenire. Ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Martin Pamer sa ponosom je predstavio austrijsku čokoladu i tradicionalnu hranu, a predstavnik Bugarske Daniel Dobrev skrenuo je pažnju prisutnih na bugarsku ružu, kao sastojak koji se koristi u kozmetičkoj industriji, za proizvodnju parfema i raznih kozmetičkih preparata. On je ovom prilikom prezentovao sve proizvode od bugarske ruže – od kreme za ruke do rakije. Otkrio je još i to da će u Crnoj Gori uskoro biti otvorena prva velika privatna bolnica, a to je japanska bolnica, koja je već otvorena i u Sofiji i koja jako dobro funkcioniše. Na štandovima se moglo naći ponešto za svakoga, a predstavnici svih zemalja potrudili su se da što bolje prikažu proizvode iz svojih zemalja, prenesu dobru energiju i nauče posjetioce kako je korisno pokazati saosjećanje i učestvovati u ovakvim humanitarnim akcijama.