Inovacije u farmaceutskoj punudi

0
505

Farmaceutsko tržište Crne Gore postalo je bogatije za još jednog distributera i proizvođača farmaceutika. Zvanični zastupnik farmaceutske korporacije Alvogen, dr Aleksandar Marković, predstavnik DSD Alvogen – Podgorica, ističe da su prvi Alvogenovi proizvodi lansirani u SAD-u, te da današnja kompanija ima pedigre star 125 godina. Za manje od pet godina, ovaj tim ima za cilj da stvori jednu od vodećih svjetskih generičkih farmaceutskih kompanija i ujedini obimnu indus­triju, znanje i integrativne sposobnosti kojima raspolaže.

Alvogen d.o.o. je sjedište regionalnog centra Alvogen grupe za Zapadni Balkan. Uspješno je završena investicija u pogon za primarno i sekun­darno pakovanje ljekova godišnjeg kapaciteta 20 miliona pakovanja. – Naš pogon nalazi se na terito­riji opštine Plandište, u mjestu Barice. Pored tržišta Srbije i Zapadnog Balkana, snabdijevaćemo Alvogenovim proizvodima tržišta Evropske unije, Bliskog istoka, Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza – navodi se u obavještenju dr Markovića. U procesu regis­tracije ovog dijela kompanije sada se nalazi više od 40 ljekova.

Matična kompanija, osnovana 1887. go­dine u SAD-u, bila je „Norwich Pharmaceutical” (NPI). 2001. godine ona je prerasla u kompaniju Alvogen US, da bi se od 2008. nazivala Alvogen Inc. Globalna infrastruktura ove kuće postoji u više od 20 zemalja svijeta, a aktuelan je i njen sve prim-jetniji porast resursa i uticaja na svjetsko farmaceutsko tržište. U ovom trenutku više od 220 novih proizvoda nalazi se u pripremi, a jedan od ključnih strateških prioriteta jeste visoko atraktivni portfolio biosimilara.

Na putu ka cilju da se stvaranjem proizvoda vrhunskog kvaliteta zauzme vodeća pozicija u domenu generičkih kompanija, Alvogen je pod vodstvom Roberta Vesmena, koji je aktuelni pred­sjednik Upravnog odbora. Sjedište kompanije i timovi za podršku nalaze se u SAD-u, Islandu, Austriji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Hrvatskoj. Prodajni timovi ove firme smješteni su u SAD-u, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Baltiku, Poljskoj, Tajlandu, Tajvanu, Kini, Vijetnamu i Maleziji. Timovi u razvoju postoje u Češkoj, Slovačkoj, Bjelorusiji, Ukrajini, Rusiji, Kazahstanu Filipinima.