Intervju: Vojin Ramović

0
337

U cilju afirmacije paraolimpijaca i podizanja svijesti o osobama sa hendikepom farmaceutska kompanija Pharmanova i POK CG nastavljaju uspješnu saradnju na projektu

BUDI DIO NAŠE POBJEDE

Intervju: Vojin Ramović, regionalni menadžer Pharmanove za Crnu Goru 

Pharmanova je  privatna farmaceutska kompanija koja je započela sa radom 1991. godine. Prošla je razvojni put od privatne apoteke do lanca apoteka i veleprodaje, a danas  je prisutna i u zemljama regiona. Kako trenutno izgleda mrežni kontekst Pharmanove? Gdje ste sve prisutni?

Pharmanova je srpska kompanija osnovana domaćim kapitalom davne 1991. godine. Razvila se od jedne apoteke sa malom galenskom laboratorijom, preko lanca apoteka, veledrogerije do izgradnje nove velike fabrike u Obrenovcu 2008. godine. Osim u Srbiji, Pharmanovini proizvodi su prisutni gotovo u svim žemljama regiona. U Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji imamo otvorena predstavništva, dok smo u BiH i Albaniji prisutni preko ovlašćenih distributera, baš kao i u zemljama EU, kao npr. u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj, Turskoj, ali i u mnogim dalekim zemljama Jordanu, Kuvajtu, Maroku i da ne nabrajam svakako ću zaboraviti sve da navedem. Očekujemo do kraja godine registraciju proizvoda i izvoz na veliko tržište Rusije.

Značajan sektor vaše kompanije predstavlja proizvodnja OTC ljekova.  Možete li bliže opisati taj kompleks ponude?

Tako je. Kako sama proizvodnja tako i kompletan rad tima marketinga i prodaje u skladu je sa osnovnom vizijom i misijom Pharmanove. Želimo da pomognemo ljudima da brinu o svom zdavlju i kvalitetu života, kroz ponudu kvalitetnih, pouzdanih i prepoznatljivih proizvoda u OTC segmentu gdje smo, svakako, jedni od lidera. Jedan od osnovnih ciljeva jeste da brend Pharmanova postane sinonim kvaliteta proizvoda, pouzdanog poslovanja i kompetentnih ljudi.

OTC ljekovi (Over-the-counter drug, engl.) predstavljaju sektor komercijalizovane farmaceutike. Odnose se na saniranje posljedica tegoba koje su prisutne u visokom procentu a ne zahtijevaju ljekarsku intervenciju (kratkotrajna glavobolja, kijavica, lakše tjelesne povrede i sl.), kao i preparati vitamina i minerala. Stoga su i dostupni u slobodnoj prodaji, van sektora posredstva ljekarskog recepta.

Aktuelan je projekat saradnje vaše kompanije sa POK-om. Nedavno je obnovljen ugovor donatorskog karaktera. Možete li bliže opisati detalje?

Pharmanova u strategiji svog rada dominantno insistira na partnerskom odnosu. U Paraolimpijskom komitetu CG smo dobili izvanredne partnere. Negdje smo se, da tako kažem, i „generacijski poklopili”. POK CG je ove godine proslavio 10 godina od međunarodnog priznanja i prijem u krovnu organizaciju IPC (International Paralympic Committee), što se poklapa sa 10 godina prisustva Pharmanove u Crnoj Gori. Mogu slobodno reći da se taj partnerski odnos pretočio i u prijateljski odnos, primarno sa gospodinom Igorom Tomićem, kao predsjednikom POK CG, ali i sa mnogim drugim članovima. Ono na šta sam i lično ponosan, osim same saradnje, to je da smo od članova POK CG mnogo naučili najprije o životu a onda i o samom načinu rada i funkcionisanja.

Jedna skladna porodica

POK CG je jedna fenomenalno postavljena organizacija koja sa strane gledajući, vjerujte mi, liči na porodicu. Zajedništvo koje među njima vlada, podrška koju jedni drugima pružaju, energija sa kojom sve rade od svakog treninga do pružanja apsolutnog maksimuma na svim takmičenjima mogao bi da služi za primjer mnogima. Samim time nismo imali dilemu prilikom odluke o obnavljanju ugovora za 2020. godinu.

Ugovor sa POK-om brendirali smo pod naslovom „Budi dio naše pobjedeˮ.  Sam ugovor je koncipiran tako da od prodaje svake kutije Mg 300 direkta, tačno određen iznos ide za donaciju POK CG. Mg 300 direkt je najjači brend Pharmanove. To je prvi direkt oblik magnezijuma koji se pojavio na tržištu Crne Gore još davne 2012. godine. Danas već ima mnogo sličnih formi, ali Pharmanovin  Mg 300 direkt  je među pacijentima ostao osnovni sinonim prilikom izbora magnezijuma. Iz tog razloga smo se za njega i odlučili kako bi donacija POK CG bila što veća.

Veliki broj pacijenata prilikom izbora u apoteci koji magnezijum da uzmu odlučuju se za Pharmanovin Mg 300 direkt jer znaju da time pomažu i naše paraolimpijce u Crnoj Gori.

Možete li opisati efekte koji su ostvareni ranijim sprovođenjem vaše saradnje sa POK-om?

Jedna izuzetno bitna strana ovog projekta jeste afirmacija naših paraolimpijaca među građanima Crne Gore, kao i podizanje svijesti o osobama sa hendikepom. Iskoristio bih priliku i da se zahvalim ljudima iz Metropolisa koji su u velikoj mjeri podržali ovaj projekat u vidu podrške oko bilbord kampanje i afirmacije naših paraolimpijaca za Paraolimpijske igre Tokyo 2020, i ako su na žalost POI za sada odložene. Svi smo ponosni na to da Crne Gore već ima direktno plasiranog stonotenisera Filipa Radovića, kao i još 2 sigurna mjesta u atletici (po jedno u muškoj i ženskoj konkurenciji) za koje će cijela Crna Gora svim srcem navijati, a vjerujemo da ćemo do početka igara imati još sportista koji će se kvalifikovati.

Šta očekujete od ovog projekta?

Svojim primjerom željeli smo da pozovemo i mnoge druge društveno odgovorne kompanije u Crnoj Gori da podrže slične projekte kojim bi se olakšao život i funkcinisanje ne samo sportistima već i svim drugim osobama sa hendikepom.

Kako gledate na izazov COVID-19?

Što se COVID-19 tiče koliko vidim jedino što je do sada sigurno jeste da je i dalje velika nepoznanica za medicinu i nauku. Prilagođavamo se da živimo i radimo u trenutnim okolnostima, uz, naravno, poštovanje svih propisanih mjera.

Kakvi su dalji planovi vašeg poslovanja u Crnoj Gori?

Planovi Pharmanove vezani su primarno za razvoj novih proizvoda, od kojih su neki već u procesu registracije u CALIMS-u. Naravno, nastavljamo da radimo na daljem razvoju i uzdizanju Pharmanove u Crnoj Gori u pravcu već postavljenih ključnih vrijednosti,  a to su ambicioznost i proaktivnost, kao i ekspeditivnost i fleksibilnost prema partnerima.

Poruka našim čitaocima?

Poruka čitaocima u ovim teškim vremenima epidemije je da čuvaju svoje zdravlje, da razmišljaju o prevenciji i da znaju da u Pharmanovi imaju sigurne partnere u vidu kvalitetnih i efikasnih proizvoda.

                                                                                                          Anita Đurović