Kako ojacati imuni sistem kod djece na prirodan nacin

0
455

med

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdravlje naših najmlađih  zavisi od snage njihovog imuniteta, a imunitet je neophodan za pravilan rast i razvoj, kao i za prevenciju virusnih i bakterijskih oboljenja, za sprečavanje alergija i za unapređenje zdravlja cijelog organizma.

Imunitet ili imuni sistem je odbrambeni mehanizam našeg organizma, čija je uloga prvenstveno da štiti tjelo od mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica, parazita), toksina i od tumora.    Djeca su svakodnevno izložena ovim spoljasnjim uticajima, ali izloženost ne znači da će se  djete razboljeti. Najčešći razlog zbog koga se razbolijevamo je slab imunitet, a ne izloženost mikroorganizmima, jer smo sa njima u svakodnevnom kontaktu.

Postoji urođeni i stečeni imunitet. Urođeni imunitet ima predznanje o mnogim bolestima i on je prva linija odbrane od infekcija, a stečeni imunitet je iskustveni , onaj koji je nastao u kontaktu sa uzročnicima bolesti.

Postoji prirodni i vještački stečeni imunitet. Vještački stečeni imunitet dobija se  vakcinacijom. Urođeni i stečeni imunitet djeluju zajedno radi bolje i efikasnije zaštite organizma.

U današnje vrijeme imuni sistem je izazvaniji nego ikada, čemu doprinosi moderan ali nezdrav način ishrane, kao i vještački dodaci namirnicama (aditivi, zaslađivači, arome, pojačivači ukusa), gazirana pića, zaslađeni sokovi, prskano voće i povrće, što u velikoj mjeri povećava toksičnost organizma zbog pesticida kojima su prskani.

Sve ovo utiče na smanjenje otpornosti organizma.

Ako je imuni sistem loš, organizam postaje podložan umoru i bolesti, pa ne može da se zaštiti od infekcija – bilo da su uobičajene, kao prehlade i alergije, ili ozbiljnije, uzrokovane produženom imunom neravnotežom.

Dobar imuni sistem obezbeđuje djetetu snažnu prirodnu odbranu od bolesti. Ukoliko je djete podložnije bolestima, mora   da mu se postepeno pojačava imunitet, dok ne postane jako da može da se odbrani od spoljnih uticaja.

Imuni sistem prepoznaje i razgrađuje sve što je tijelu strano, uključujući ćelije mikroba, bakterije, strane supstance i toksične komponente.

 Čime ojačati imunitet

Minerali i vitamini pomažu jačanje imunog sistema – neutrališući čestice koje oštećuju ćelije. Dobra ishrana je ključna za razvoj i održavanje imunog sistema. Nutritivni deficit može da dovede do hroničnih imunoloških problema, pošto je  bakterijama i virusima lakše da se razviju ako nedostaju neki nutrijenti koji stimulišu jak imuni sistem, uključujući vitamine A, C, E i esencijalne masne kisjeline.

Najvažniji minerali su selen, cink, gvožđe, bakar, magnezijum. Ove nutrijente treba uzeti iz hrane (svježe voće i povrće, orašasto voće, sjemenje, integralne žitarice). Minerali selen i cink su nezamenljivi za imunitet, jer su potrebni za izgradnju mnogih enzima koji štite tijelo od slobodnih radikala.

Svjedoci smo da je smanjena nutritivna, vitaminska i mineralna vrijednost ovih namirnica koje su prijeko potrebne djeci. Našoj djeci je potrebno nesto više, dodatno,  a istraživanja u institutu Rđjer Bošković u Zagrebu govore u prilog NATIVNOG  PROPOLIS JUNIORA. Kao dodatak ishrani on pomaže u podizanju odbrambenih sposobnosti organizma djece.

Uz svježe voće i povrće i jednu malu kašičicu Nativnog propolisa junior možemo biti sigurni da će zdravlje naše djece i njihov imunitet biti ojačani.

Nativni propolis junior je uzet iz prirode u prirodnom obliku, bez hemijske obrade, a sadrži ljekovite supstance i pčelinji cvijetni prah od dalmatinske biljke businac – Cistus sp. On podiže imunitet tako što podstiče organizam na stvaranje prirodnih specifičnih antitijela  koja toksine i štetne supstance neutralizuju. To pomaže organizmu da održi zdravstvenu ravnotežu i spriječi pojavu bolesti.

 

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšic