Kako sačuvati zdravlje želuca

0
1462

[heading]Međunarodni EAGEN-ov kurs održan u Budvi[/heading] U Miločeru je, u periodu od 15-og do 18-og septembra, realizovan međunarodno profilisani postdiplomski EAGEN kurs pod nazivom HOW TO CURE AND MAINTAIN A HEALTHY STOMACH? Domaćini kursa organizovanog za­hvaljujući sponzorstvu japanske farmaceutske kompanije Takeda bili su renomirani gastroenterolozi: dr sc. med. Brigita Smolović, predsjednik Udruženja gastroenterologa Crne Gore, prof. dr Tomica Milosavljević, predsjednik Udruženja gastroenterologa Srbije i prof. dr Peter Malfertheiner, predsjednik Evropske asoci­jacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju. Za orga­nizaciju skupa zaslužni su Udruženje gastroenterologa Crne Gore i Udruženje gastroenterologa Srbije.

zeludacRaznovrsne teme, renomirani predavači

Kurs koji je imao za temu mogućnosti izlječenja i održanja dobrog zdravlja želuca okupio je veliki broj stručnjaka i animirao za učešće ljekare željne usavršavanja znanja. Na otvaranju EAGEN-a u Hotelu „Maestral” prisutnima su se obratili dr med. sc. Brigita Smolović, prof. dr Tomica Milosavljević, prof. dr Peter Malferthajner i Ministar zdravlja Crne Gore prof. dr Miodrag Radunović, koji je i otvorio skup.

Veoma prisutan problem u javnom zdravlju

Dispepsjja predstavlja veliki problem u kliničkoj praksi i stoga je izazov i za ljekare primarne zdravstene zaštite i za gastroenterologe. Procjenjuje se da njena prevalencija u populaciji iznosi 20-40%.

Prof dr Ginter Krejs

Nije dovoljna samo dobra oprema

Visoko precizne tehnike snimanja danas su u porastu. Činjenica je da kvalitet endoskopskog nalaza ne zavisi od tehnologije po sebi, već više od vještine i iskustva dijagnostičara. Drugim riječima, boje je da imamo dobre stručnjake koji barataju standardnom opremom nego da je obrnuto. Najpoželjnije bi bilo da imamo dobre endoskopiste sa dobrom opremom, ali sve dok ne dobijemo informaciju o tome: posmatrajmo duže, posežimo za biopsjom manje.

Dr Brigita Smolović

Trodnevni simpozijum započet je obilježevanjem Takedi-nog Dana posvećenog digestivnom zdravlju. U uvodnom djelu je najavljeno da će tokom četiri radne sesije posebno biti obraćena pažnja na dispepsiju, gastroezofagealnu refluksnu bolest i gastro-protekciju. Posebno interesantno usmjerenje bilo je razmatranje mogućnosti nekliničkog liječenja poremećaja u lučenju kisjeline. Realizovan je niz stručnih predavanja koja su uglavnom prezentovali gastroenterolozi iz Srbije. Prof. dr Nikola Milinić govorio je o nekisjelinskom refluksu, mr sc. dr PredragDugalić govorio je o terapiji Baretovog jednjaka. Načine terapije dispepsije razma­trali su prof. dr Aleksandar Nagorni, doc. dr Saša Grgov i doc. dr Ivan Jovanović, a o sprezi dispepsije i infekcije Helicobacter pylori bilo je riječi u predavanju doc. dr Biljane Radovanović-Dinić. Farmakokinetičke terapijske interakcije razmatrao je prof. dr Dragan Popović. O terapijskom učinku inhibitora pro tonske pumpe govorili su mr sc. dr Velimir Milošević iz Kliničkog centra Crne Gore i prof. dr Peter Malfertheiner. Prof. dr Lars Lundell govorio je o antiref uksnoj terapiji.

U nizu raznovrsnih tema koje su razmatrane u okviru Simpozijuma svoja profesionalna iskustva prikazali su i autori: Davor Štimac (Hrvatska), Jan Tack (Belgija), Srđan Đuranović (Srbija), Miodrag Krstić (Srbija), Gunther Kreitz (Austrija), Gerardo Nardonne (Italija), Petr Dite (Češka), Yan Touchefeu (Francuska), JaroslawRegula (Poljska), Lars Lundell (Švedska), Francesco di Mario (Italija). U okviru sesija održanih 17-og septembra učesnicima Simpozijuma obratili su se i predstavnici organizatora skupa dr Milosavljević, dr Smolović i dr Malferthei­ner.

Međunarodni EAGEN-ov simpozijum u Budvi okončan je 17-og septembra. Izuzetno dobra prilika za razmjenu znanja i iskustava, pružio je mogućnost i za dalje razmatranje organizacije sličnih skupova.