Kondilomi – polne bradavice

0
1132

Kondilomi (polne bradavice, genitalne bradavice) jesu bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. humani papiloma virus. HPV virus je uzročnik raka grlića materice kod žene, pa odmah po otkrivanju virusa treba početi liječenje. Sam HPV virus ima više od 100 varijacija. Treba znati da svaka varijacija ne izaziva pojavu polnih bradavica, ali ga najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju. Svega 4 vrste virusa izazivaju rak grlića materice (16, 18, 31, 33), a više od 30 vrsta prouzrokuje pojavu genitalnih bradavica.

Prenošenje kondiloma

Humani papiloma virus najčešće se prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju regularan seks, bilo da je oralni ili analni seks. Međutim, kondilomi se prenose i direk­tnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Polne bradavice je jako lako dobiti, čak i ako koristite kondom kao zaštitu tokom polnog odnosa. Skoro je nemoguće biti bezbjedan od ove bolesti, s obzirom na to da

vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko tjelesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto je ova bolest prerasla u svjetsku epidemiju.

Iako se kondilomi karakteristično javljaju kod mladih, seksualno aktivnih pojedinaca u dobi između 20 i 40 godina, mogu se, međutim, javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Posebna pažnja pridaje se pojavi kondiloma u dječje doba. Npr., u starijoj literaturi perianalna lokalizacija kondiloma kod male djece smatrala se znakom seksualnog zlostavljanja. Takva mogućnost, nažalost, nije ni danas isključena. Međutim, sve veći broj autora navodi mogućnost infekcije prolaskom HPV-a kroz porođajni kanal zaražene majke. Infekcija bi, dakle uslijedila u doba neposredno nakon rođenja, te nakon nekog vremena latencije dolazi do aktivne faze bolesti i pojave kondiloma kod malog djeteta.

Statistike

Po broju zaraženih, ova bolest jako brzo postaje polno prenosiva bolest broj 1 u svijetu. U skladu sa statis­tikama koje daju američki centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), najmanje 20 miliona ljudi u Americi zaraženo je HPV virusom. Najrasprostranjenije vrste HPV virusa imaju za posljedicu ili pojavu kondiloma ili opasnost od nastanka raka grlića materice.

Procjene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa.

Simptomi

Simptome kondiloma uglavnom predstavljaju male roze tačkice, narasli plikovi, ili jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaju kao male bradavice. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bijele fleke na koži u genitalnom predjelu i to su tzv. ravni kondilomi. Oni se nalaze u ravni kože i ispoljavaju se promjenom boje tkiva.

Simptomi HPV infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama. Ipak, u većini slučajeva simptomi se primjećuju tri mjeseca nakon seksualnog kontakta sa oboljelom osobom. Kondilomi se obično razvijaju iz HPV virusa onda kada je organizam najslabiji, kao kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno dugo i nekvalitetno.

Simptomi prisustva HPV infekcije su, dakle, obično primjetniji kod muškaraca, nego kod žena, budući da su bradavice vidljivije na penisu i oko korijena penisa, nego li u okolini vagine. Žene mogu da prođu bez vidljivijih simp­toma, ali ako se zaraze, postoji povećana mogućnost za razvoj raka grlića materice, budući da je zaraženost HPV virusom neophodan preduslov za ovu bolest. I kod muškaraca i kod žena bradavice se javljaju u okolini anusa (analnog otvora).

Simptomi kondiloma kod muškarca

Muškarci su često samo prenosioci. Međutim, kada se simptomi pojave, izgledaju kao bradavice na penisu, osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korijena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).

 

Simptomi kondiloma kod žene

Kod žena su simptomi isti kao i kod muškaraca, samo se javljaju mnogo češće. Polne bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova koji se nalaze u pred­jelu vagine, a rasprostiru se na spoljašnjoj i unutrašnjoj strani, osim unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je obavljanje Papa testa (Papanikolau test), neophodno za žene svih uzrasta, kako bi se izbjegle moguće komplikacije koje mogu nastati ako se bolest ne liječi adekvatno.

 

HPV testiranje

HPV testiranje žena

Papa testom se skenira grlić materice (cerviks), čime se provjerava ima li promjena, tj. abnormalnosti na ćelijama.

Rezultat Papa testa MOŽE potvrditi prisustvo HPV virusa, čak i ako na koži nema vidljivih bradavica.