Korist za pacijente i društvo u cjelini

0
613

Prof. dr Ljilja Musić, pred­sjednica Etičkog komiteta Kliničkog centra Crne Gore, kazala je da je to tijelo osnovano 2005. godine, te da od završenih 18 studija Komitet nije odo­brio 5, a četiri su prekinute. Etički komitet KCCG-a izdao je, kazala je ona, uputstvo za aplikaciju za studije kli­ničkog ispitivanja ljekova i medicinskih sredstava koji se obavljaju u najvećoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi.

Dr Petar Turčinović, pro­gramski direktor CRA Akademije i asistent Stomatološkog fakulteta u Beogradu, kazao je da klinička istraživanja imaju korist za društvo u celini, zdravstveni sistem i pacijente, te korist za nauku i razvoj. – Sve veći broj CRO kompanija posluju u regionima Istočne Evrope, Kine, Indije, ostalim djelovima Azije i Latinskoj Americi kako bi bili konkurentniji. Prema nekim procjenama, troškovi vođenja studija u ovim područjima su za 30 do 60 odsto manji od troškova komparabilnih istraživanja u SAD-u i EU. Procjenjuje se da je u 2010. godini prihod CRO kompanija iz regiona u razvoju iznosio 6,6 biliona dolara, što predstavlja 29,6 odsto ukup­nih prihoda CRO kompanija, koji iznose 23,2 biliona dolara. Očekuje se da će do 2016. cijelo CRO tržište Istočne Evrope rasti 11,4 odsto godišnje – kazao je Turčinović.

Prema njegovim riječima, važni uslovi za privlačenje kliničkih istraživanja u region jesu državna strategija, dobra regulativa, percepcija društva i javnosti, obuka i edukacija svih učesnika, organizacija centara i obuka istraživača, edukacija pacije­nata i uključivanje organizacije pacijenata u procese kliničkih istraživanja.