Kroz upoznavanje i druženje do dobre kolegijalne saradnje

0
488

[heading]Predstavljamo: NVO „UDRUŽENJE ZDRAVSTVENIH RADNIKA BOKE I PRIMORJA”[/heading] Nevladina organizacija Udruženje zdravstvenih radnika Boke i Primorja jedna je od ne tako brojnih organizacija koje u svom programu posebno naglašavaju potrebu za animacijom zdravstvenih radnika i ističu cilj da se kroz druženje uspostave kontakti između kolega u zdravstvu. Uz sve, važan cilj Udruženja predstavlja afirmacija crnogorskog zdravstva na širem, regional­nom nivou.

Udruženje zdravstvenih radnika Boke i Primorja postoji od 2000. godine. Danas broji oko 300 članova i aktivno je kako na planu organizacije edukativnih stručnih skupova tako i na planu realizacije rekreativnih manifestacija namijenjenih sports­kim radnicima. – U trenutku kada je osnovano, Udruženje je okupljalo zdravstvene radnike Boke: Kotora, Dobrote, Risna, Doma starih „Grabovac” i Tivta. Nakon 8 godina javila se želja za proširivanjem kontakata, tako da i današnji naziv Udruženja potiče od 2008. godine. U početku se to odnosilo na zdravstvene radinke Primorja, a kasnije je prenešeno i na cijelu Crnu Goru i region – kaže Dragan Begenišić, predsjednik ovog udruženja.

U nizu stručnih skupova koji su realizovani od strane ove organizacije izdvaja se stručni skup u Andrijevici, koji je održan prije 3 godine. Učešće u razgovorima na temu reforme zdravstvenog sistema tada su uzeli i zdravstveni radnici Sjevera  Crne Gore, pa je i praktično rad ove organizacije dobio širi zamah. U najavi za kraj ove godine takođe je jedan skup sličnog koncepta koji bi, po nadanju Dragana Begenišića, trebalo da krajem novembra bude realizovan u Bijelom Polju.

Rad Udruženja obilježava i potpisivanje jednog broja protokola o saradnji – sve u cilju uspostavljanja tješnje povezanosti između zdravstvenih radnika, koja se, logično, prenosi i na dalju poslovnu saradnju. U ovom trenutku postoje protokoli o saradnji sa zdravstvenim radnicima Sarajeva, Trebinja, Nikšića, a u najavi su i slični dogovori sa radnicima iz Mostara, Drača, Dubrovnika, kao i uopšte Hrvatske. Ističući značaj ovakve interakcije, gospodin Begenišić izrazio je posebno zadovoljstvo dosadašnjim učinkom, te posebno naglasio zadovoljstvo zbog gostovanja kolega iz BiH. – Izuzetno sam zadovoljan dosadašnjim radom Udruženja. Ono je, kroz događaje koje organizuje, postiglo svoj cilj: afirmacija Crne Gore. Posebno bih u tom smislu istakao značaj saradnje koju imamo sa Ministarstvom zdravlja, ali i sa rukovodiocima zdravstvenih ustanova – kaže on.

Kad se hoće, sve se može

Udruženje je za 13 godina postojanja uspjelo da proširi fokus djelovanja u smislu prerastanja iz organizacje bokeških zdravstvenih radnika do organizacije koja radi na ujedinjavanju kolega iz balkanskog regiona. Krunu njegovog rada predstavlja organizacija Sportskih susreta zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Crne Gore, manifestacije sa međunarodnim učešćem.

Susreti ostvaruju predviđeni cilj

Već 13. put zaredom u Crnoj Gori su, u organizaciji Udruženja zdravstvenih radnika Boke i Primorja, organizovani Sportski susreti zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Crne Gore. Ovo je događaj koji afirmiše novu notu komunikacije -druženje i učešće u bogatom rekreativnom programu, a važi na međunarodnom nivou. Pokrovitelj skupa bilo je Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a susrete je svečano otvorio prim. dr Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja u Podgorici.

Skup je održan u periodu 4.9-8.9, u ulcinjskom hotelu „Belvi”. Zdravstveni radnici učestvovali su u nadmetanju u sljedećim disciplinama: mali fudbal, košarka, odbojka, stoni tenis, šah, rukomet i pikado. 7-og septembra uveče susreti su okončani revijalnom utakmicom u malom fudbalu između reprezentacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnje nagrade najuspješnijima pripale su ekipama Doma zdravlja u Danilovgradu, Opšte bolnice u Beranama, Kliničkog centra u Podgorici, Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Opšte bolnice u Bijelom Polju, KC SD „Medicinar”, iz Mostara, Opšte bolnice u Nikšiću, Doma starih „Grabovac”, u Risnu, Doma zdravlja u Podgorici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, Opšte bolnice u Baru, Opšte bolnice u Bijelom Polju, Specijalne bolnice za psihijatriju Kantona u Sarajevu, te Doma zdravlja u Bijelom Polju. U kategoriji šaha pojedinačne nagrade dodijeljene su Jeleni Bauković, iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Maji Pandža, članici KC SD „Medicinar”, i Ismeti Šabotić, iz Podgoričkog doma zdravlja. Kao izraz zahvalnosti za podršku u organizaciji, zaslužnima su dodijeljene plakete: generalnom sekretaru Ministar­stva zdravlja Zoranu Kostiću, predstavnici Opšte bolnice – Kotor Mileni Samardžić, predstavnici Opšte bolnice u Nikšiću Svetlani Batrićević, te predstavniku Doma zdravlja – Podgorica Miodragu Kažiću.

Zadovoljan zbog učešća oko 500 zdravstvenih radnika, te očekivano dobrog učinka u organizaciji Susreta, predstavnik organizatora gospodin Dragan Begenišić najavio je dalji nesumnjiv uspjeh u ovakvom radu. Susreti su, kako je istakao, ostvarili svoj cilj.