Kvalitetan, jeftiniji lijek dostupan svima kojima je potreban

0
587

[heading]Intervju: Pavle Marjanović, direktor “Acttavis d.o.o.”[/heading]

Gost u razgovoru o aktuelnim trendovima savremene farmaceutike, odgovorima i zahtjevima crnogorskog i regionalnog tržišta lijekova, te daljim inovacijama, bio je predstavnik veoma uticajne farmaceutske kompanije Actavis, Pavle Marjanović. Generički ljekovi, inovativni ljekovi koji zadovoljavaju i zahtjev kvaliteta i finansijske povoljnosti, nametnuli su se kao važna tema ovog dijaloga.

Firma Actavis danas sve više radi na plasmanu ove grupe farmaceutika i važan je akter kada se govori o njihovoj proizvodnji i distribuciji. Osnovan 1956. godine, ovaj britanski farmaceutski gigant danas je prisutan na tržištima oko 40 svjetskih zemalja.

Koje benefite generički lijekovi pružaju pacijentima, a koje državi?

Generički lijekovi su po svom sastavu, efikasnosti kao i profilu neželjenih dejstava, odnosno bezbjednosti, potpuno jednaki sa tzv. originatorskim lijekom. Prednost generičkog lijeka je u cijeni, koja je po pravilu znatno niža, što ih čini pristupačnijim pacijentima i fondovima zdravstvenih osiguranja. Patentna zaštita za originatorski lijek nagrada je za uloženi napor vezan za inovaciju. Kada ona istekne, stiču se uslovi za lansiranje generičkih kopija. U zemljama Evropske unije dan poslije isteka patenta u apotekama je prisutno nekoliko generičkih verzija lijeka sa često dramatičnim sniženjem cijene.

Da li očekujete da će Crna Gora podržati razvoj generičke industrije?

Sistem nacionalnog tendera baziranog na nezaštićenim nazivima doprinosi značajnim uštedama zbog cjenovne konkurentnosti generičkih ljekova. Specifičnost Crne Gore, kao i ostalih država bivše Jugoslavije jeste da je postojala snažna „domaća” farmaceutska industrija. Velike multinacionalne kompanije često nisu ni bile prisutne pa nisu ni lansirale „mega-brendove”. Samim tim, čitave terapijske kategorije nisu razvijane.

Npr. klasa „sartana” – antihipertenziva novije generacije, nije razvi­jena od strane originatora zbog visoke cijene za tržište Crne Gore. Tu kategoriju sada lansiraju generički proizvođači. Dakle, uloga Actavisa u Crnoj Gori jeste i podizanje svijesti zdravstvene zajednice po pitanju novih terapeutskih kategorija.

Na koje nove terapije pacijenti mogu da računaju do kraja godine?

Proizvodima kompanije Actavis pokrivene su naj­značajnije terapeutske grupe. Pored postojećih, izuzetno poznatih proizvoda iz oblasti kardiologije, psihijatrije, neurologije, dijabetologije, palijativne njege i antiinfektive, jedan od strateških ciljeva jeste i proširivanje proizvodnog portfolia najmodernijim molekulima. U narednom periodu to je jedan od naših najznačajnijih zadataka. Kvalitetni proizvodi, po pristupačnim cijenama, jedan su od osnovnih strateških principa kompanije.

Kakva su iskustva Actavisa u upotrebi generičkih lijekova u drugim zemjama?

Actavis globalno ima jedinstvenu strategiju – lansirati najnovije generacije generičkih ljekova po znatno nižim cijenama. U trenucima globalne finansijske krize, čak se i u najbogatijim zemljama svijeta fondovi zdravstvene zaštite suočavaju sa prob­lemima likvidnosti. Sa jedne strane, imamo povećane potrebe stanovništva za ljekovima (pogotovo starije populacije), dok sa druge strane imamo manje prilive sredstava u fondove. Jedini izlaz iz ove situacije jeste optimizacija potrošnje i zamjena skupljih originatorskih ljekova jeftinijim generičkim kopijama.

Da li su na području Srbije i Crne Gore planirane neke veće investicije?

Kompanija Actavis investiraće ove godine u novi proiz­vodni pogon za proizvodnju ljekova protiv Parkinsonove bolesti, u fabrici Zdravlje Actavis. Vrijednost ove investicije biće 3,7 miliona evra, a novim pogonom obuhvaćen je kompletan ciklus proizvodnje: od odmjeravanja, granulacije, preko tabletiranja, filmovanja, do primarnog i sekundarnog pakovanja. Pogon će se prostirati na oko 480 m2 proizvodnog prostora, što sa pripadajućim tehničkim prostorima čini ukupno oko 980 m2. Novi pogon fabrike Zdravlje Actavis omogućiće proizvodnju ljekova najsavremenije generacije. Radovi na novom proizvodnom pogonu biće završeni do kraja ove godine.

Kakav je odnos sa dobavljačima?

Odnosi i saradnja sa svim relevantnim institucijama na tržištu Crne Gore na izuzetnom su nivou. Kompanija Actavis ima partnerski odnos sa svim svojim poslovnim partnerima. To podrazumijeva da je svima u fokusu „win-win” princip. Ovakav način obezbjeđuje da se ispuni osnovni cilj svih nas, a to je da pacijenti u svakom momentu imaju adekvatnu terapiju.

Koliko Actavis u prosjeku čeka da naplati lijek u Crnoj Gori?

Kada je u pitanju državno zdravstvo, na naplatu se u Crnoj Gori čeka oko 120 dana, što je povoljnije u odnosu na mnoge zemlje u okruženju.

Koliko je opravdana bojazan da će zbog ekonomske krize u svjetu pasti potrošnja ljekova?

Ekonomska kriza uglavnom dovodi do obaranja cijena ljekova, dok broj plasiranih kutija raste. Actavis se kao generička firma u potpunosti uklapa u ovaj trend. Kvalitetan, jeftiniji lijek mora da bude dostupan svima kojima je potreban!