LASERSKA HIRURGIJA

0
2142

laserska hirurgijaNapredak medicine i hirurgije je doveo do toga da  danas možemo da liječimo bolest proširenih vena na način koji pacijentu omogućava lako rješenje problema, kao i povratak svakodnevnim aktivnostima u roku od dan – dva.

Liječenje vena laserom je, prije svega, minimalno invazivna procedura, što znači da nema velikih rezova, šivenja, šavova, podliva i bolova, čega se  pacijenti najvise plaše, i nepotrebno odlažu ovakav tretman.

Liječenje proširenih vena laserom je najsavremenija metoda koja se u svijetu praktikuje  preko 10 godina, u kojima je dokazala izuzetnu efikasnost, bezbjednost i komfor za pacijenta.

Takodje, zbog izuzetno male moguncnosti  komplikacija, postala je izuzetno popularna u svijetu, regionu i kod nas u Crnoj Gori, gdje je uspješno radimo već nekoliko godina.

Nakon pripreme, uz lokalnu anesteziju vlakno lasera se uvodi u oboljelu venu a toplota, koja se oslobađa na vrhu sonde, izaziva promjene u veni, nakon čega dolazi do skupljanja same vene.

Cijela intervencija traje  manje od sat vremena  i potpuno je bezbolna.

Postoperativni tok u klasičnom smislu ne postoji. Pacijenti se gotovo odmah vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima.

Odmah nakon intervencije preporučuje se kraća šetnju od 10-15 minuta, a u narednim danima  nekoliko puta po pola sata šetnje.

Nakon intervencije, oblači se  elastična čarapa, koja mora da se nosi naredna tri dana i dvije noći neprekidno,  a nakon toga mora da se nosi ukupno 4 nedjelje.

Nakon intervencije modrice su neizbjezna i normalna pojava. Pacijenti često kažu i da imaju osjećaj napetosti  i bolnosti, što je takođe uobičajeno. Crvenilo i bol u preponi se javljaju zbog toplotnog efekta lasera. Ovi osjećaji  traju samo nekoliko dana i uspješno se kontrolišu analgeticima. Nekada se na mjestu reza javlja utrnutost ili golicanje ali  rjeđe nego kod klasične operacije vena.

Neke ozbiljnije komplikacije, u vidu embolije, infekcija ili tromboze su izuzetno rijetke i opisane su u literaturi, ali ih do sada jos u praksi nismo imali.

Uopšteno govoreći, sve ove pojave su prolaznog karaktera  i minimalne su u odnosu na klasićnu operaciju, odnosno stripping vene safene , a oporavak pacijenta je višestruko brži i laksi.

Jednom tretirana vena ne može više biti uzrok problema. Medjutim, sama hronična venska bolest je progresivna i ako se ne liječi može doći do njenog pogoršanja i pojave znakova i simptoma na drugim mjestima. Mi  pacijentima  savjetujemo da lijećenje nastave i nakon intervencije, kako bi predupijredili dalju progresiju bolesti.

Venotonici su nam nezaobilazni saveznici u borbi protiv hronične venske bolesti, a kako je po najnovijim smjernicama Svjetske Unije Flebologa (UIP) potvrdjeno,  Detralex je važan predstavnik ove grupe.

Rašireno misljenje je da se vene operišu samo zimi, ali zahvaljujući laserskoj hirurgiji i minimalnoj invazivnosti, vene mogu da se operišu i u sred ljeta, kao i u bilo koje drugo doba godine.

 

Piše: dr Goran Batrićević, vaskularni hirurg, Klinički centar Crne Gore