LIDER FARMACEUTSKE INDUSTRIJE U CRNOJ GORI

0
1331

Prva crnogorska fabrika za proizvodnju ljekova “Hemomont”, pridružnica vršačkog “Hemofarma”, obilježila je značajan jubilej. Pogoni su pokrenuti prije 20 godina, tačno u 11 sati, 11. novembra 1994. godine

 

 

Hemomont, prva crnogorska fabrika za proizvodnju ljekova, razvila se u proteklih dvadeset godina u lidera crnogorske farmaceutske industrije, u čijim pogonima se godišnje proizvede oko 10 miliona pakovanja različitih ljekova – rečeno je na proslavi dvadesetogodišnjice postojanja te farmaceutske kuće, koja posluje u okviru kompanije “Hemofarm” iz Vršca, kojom od 2006. godine gazduje njemačka “STADA grupa”.

Hemomont je osnovan dogovorom o partnerstvu između vršačke kompanije Hemofarm, Vlade Crne Gore i crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje. U početku je bilo tridesetak zaposlenih, radila je fabrika infuzionih rastvora i oftalmoloških preparata, a danas se njihove dvije fabrike prostiru na 11.000 kvadrata. U njima radi 140 visokokvalifikovanih kadrova, a proizvodi se u tri odjeljenja – odjeljenje infuzionih rastvora, oftalmoloških preparata i cefalosporinskih antibiotika.

Vlada prepoznala potencijal

Crnogorski ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović, istakao je da je Vlada prije dvije decenije prepoznala potencijal, potrebu i motiv da “naše tada malo tržište osnaži pokretanjem prve farmaceutske fabrike u Crnoj Gori”. On je podsjetio da su se tada u Hemomontu proizvodili infuzioni rastvori za potrebe crnogorskih zdravstvenih ustanova, i naglasio da je fabrika u međuvremenu izrasla u kuću koja 85 odsto proizvodnje plasira u izvoz.

– Kao kompanija čiji je imperativ vrhunski kvalitet proizvoda, Hemomont dosljedno primjenjuje i poštuje smjernice dobre proizvođačke prakse u cijelom ciklusu nastajanja i trajanja svakog proizvoda. Proizvodni portfolio danas obuhvata različite proizvodne forme od infuzionih rastvora, preko kapi za oči kao oftalmoloških preparata za liječenje i dijagnostiku bolesti oka, do sirupa i cefalosporinskih antibiotika – kazao je prof. dr Radunović na svečanosti.

– Kontinuirani rast i razvoj kompanije potvrđen je i od njemačke STADA grupe. Osim što su se otvorila nova evropska i svjetska tržišta, ovaj angažman je donio i dodatni kvalitet, koji je doveo do prilagođavanja visokim njemačkim i evropskim standardima, ne samo u proizvodnji, nego i u cjelokupnom poslovanju – istakao je ministar Radunović, podsjećajući da je STADA grupa jedan od najvećih proizvođača generičkih ljekova u svijetu, koja posluje na svih pet kontinenata. Radunović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da crnogorski zdravstveni sistem ima temelj kakav je Hemomont, te naglasio da kvalitetni, bezbjedni i dostupni ljekovi, proizvedeni po najstrožim evropskim standardima stavljaju Crnu Goru na evropsku i svjetsku mapu farmaceutske industrije.

Stalno investirano u razvoj

Izvršna direktorica “Hemomonta” Snežana Perović, istakla je da je fabrika puno investirala u razvoj i proizvodnju, tako da danas ima pet puta veći broj zaposlenih i petostruko brojniji proizvodni portfolio.

– Samo od pripajanja STADA grupi, od 2006. godine, investirano je preko 4 miliona eura. I u narednom periodu nas čeka mnogo posla, jer smo sebi postavili ambiciozni plan. U godini jubileja imamo za cilj da na nivou STADA grupe proizvodimo sterilni nazalni sprej, a ukupna investicija će iznositi oko 5,2 miliona eura, a planirano je da se završi do kraja 2015. godine. Posvećeni smo rastu i razvoju Hemomonta, pa vjerujemo da ćemo uz podršku zaposlenih i vlasnika, ali i države i poslovnih partnera, doprinijeti boljem korišćenju potencijala i razvoju farmaceutske industrije u Crnoj Gori i regionu – kazala je Perović, ističući da na ulasku u treću deceniju postojanja u fabrici imaju jasan cilj – vrhunski kvalitet proizvoda. Jedino tako će, naglasila je ona, zadržati lidersku poziciju na tržištu Crne Gore i ostati pouzdan partner u očuvanju zdravlja građana.

Generalni direktor “Hemofarma” Ronald Seeliger, istakao je da su uspjehu Hemomonta doprinijeli prvenstveno zaposleni, ali i klijenti, dobavljači kao i “svi mi kao pacijenti”.

– Hemomont ima svijetlu budućnost i moći će da raste i razvija se u okviru tržišta Crne Gore. Na taj način ćemo stvoriti uslove za sigurna radna mjesta za naše radnike i proizvesti bezbjedne proizvode. Hemofarm sa Hemomontom će uvijek biti u Crnoj Gori, to je činjenica – poručio je Seeliger.

Bogat proizvodni portfolio

U proizvodnom portfoliu Hemomonta nalaze se 54 preparata, u 8 različitih tipova – infuzioni rastvori, kapi za oči, kapi za nos, kapsule, tablete, film tablete, praškovi za oralnu suspenziju i prašak za injekcije.

U filmu prikazanom gostima i partnerima, navedeno je da je fabrika više puta proširivana i da su modernizovani njeni proizvodni, laboratorijski i skladišni kapaciteti.

– U fabrici infuzionih rastvora prvobitno se proizvodilo 10 osnovnih rastvora, a ubrzo je proširena novim odjeljenjima solucija i injekcija. Danas je fabrika za proizvodnju sterilnih proizvoda podijeljena u dva dijela – Odjeljenje infuzionih rastvora i Odjeljenje oftalmologije, i zauzma površinu od 7.400 kvadrata. Proizvodnja čvrstih formi ljekova obavlja se na prostoru od 3.883 kvadrata. Tu su se prvo proizvodili tetraciklinski, makrolidni i likozidni, a danas se proizvode cefalosporinski antibiotici I, II i III. generacije. Kapaciteti Hemomonta iznose: 4 miliona infuzija, 5 miliona solucija, 100 miliona kapsula i 4,5 miliona suvih sirupa godišnje – navedeno je u filmu.

Izvoze ljekove u 8 država

Više od dvije trećine proizvoda Hemomont izvozi, mahom u susjedne zemlje: Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Ali, ljekovi Hemomonta stižu i do pacijenata u Rumuniji, Rusiji, Ukrajini i dalekom Azerbejdžanu.

Stroga kontrola kvaliteta i društveno odgovorno ponašanje

– Kontrola kvaliteta u fizičko-hemijskoj i mikrobiološkoj laboratoriji podrazumijeva strogo kontrolisanje ulaznog materijala, sirovine i ambalaže, poluproizvoda i gotovih proizvoda. Savremena oprema i kompetentan kadar garancija su dobro obavljenih kontrolnih procesa. Za održavanje kvaliteta proizvoda neophodni su i adekvatni uslovi skladištenja, prema smjernicama dobre skladišne prakse – navedeno je u filmu.

U filmu je istaknuto da je Hemomont društveno odgovorna kompanija, koja još od osnivanja pomaže ugroženim kategorijama stanovništva, doprinosi razvoju kulture i sporta, podržava razvoj zdravstva direktno i kroz projekte Hemofarm fondacije. Hemomont je pomogao ugrožene u nedavnim poplavama u Crnoj Gori i Srbiji, podržano je i obilježavanje 60 godina Crnogorskog narodnog pozorišta, opremanje bolnice u Kotoru, a već tradicionalno daruju dječake i djevojčice koji se prvi rode u Novoj godini.