Liječenje ožiljaka – uklanjanje ožiljaka

0
1279

lice kremaSvaka povreda ili oštećenje tkiva, bilo da se radi o koži, sluzokoži ili nekom drugom organu zarasta, reparira se ožiljnim tkivom! Ovo za posljedicu ima nastajanje ožiljaka, koji se sastoje uglavnom od vezivnog nefunkcionalnog tkiva.

Osobine ožiljka zavise od mnoštva činilaca: obima povrede, načina povređivanja, trajanja rane, uslova za njeno zarastanje (prisustvo infekcije),  tipa tkiva i urođene sklonosti ka stvaranju ožiljnog tkiva.

Razlikujemo nekoliko tipova ožiljaka:

– Linearni ožiljci – nakon operacija, posjekotina;

– Glatki ožiljci – nakon površnih povreda;

– Široki ožiljci – nakon opekotina ili povreda većih površina;

– Reljefni ožiljci – poslije dubokih povreda i opekotina;

– Hipertrofični – kada tkivo ožiljka unutar ivica rane nabuja – hipertrofiše;

– Keloidni ožiljci – ožiljno tkivo prevazilazi ivice rane, jako je hipertrofično, tvrdo, crveno, bolno. Ovi ožiljci se ne smanjuju  i ne blijede vremenom, zato često zahtijevaju liječenje.

Svaki ožiljak a posebno onaj na vidnom mjestu  – lice, vrat, dekolte, ruke, potkoljenice predstavlja estetski problem! Čak i ožiljci koji se nalaze na, pogledu okoline, skrivenim mjestima predstavljaju veliki problem za osobu koja ih ima.

Liječenje ožiljaka

Ožiljci se liječe iz dva osnovna razloga!

1. Kada stvaraju objektivan problem u funkcionisanu organa ili djelova tijela, remeteći njegovu funkciju, npr. onemogućavaju pokrete prstiju ili šaka, okretanje glave, ili se nalaze u pregibima zglobova, na očnom kapku…

2. Estetski problem – predstavlja čest razlog za liječenje ožiljka.

Ožiljci se liječe operativno i neoperativno!

Operativno liječenje ožiljaka se satoji u hirurškom uklanjanju ožiljnog tkiva, a novonastala rana se pažljivo rekonstruiše (pažljivom hirurškom tehnikom, atraumatskim iglama i koncima koji ne daju reakciju tkiva, intradermalnim šavovima, itd). Ako je neophodno koriste se kožni i kožno-mišićni transplantati, dermoabrazija i druge rekonstruktivno – hirurške tehnike.

Kada se započinje sa liječenjem ožiljka?

Ako ožiljak u velikoj mjeri remeti funkciju, te tako dovodi do daljeg oštećenja tkiva ili invaliditeta, takav ožiljak treba odmah liječiti (npr. ožiljak kapka koji ne dozvoljava da se oko zatvori, što pogoduje oštećenju i infekciji, nemogućnost pokretanja prstiju šake…).

Kada su u pitanju ožiljci koji predstavljaju samo estetski problem, operativnom liječenju se pristupa tek kada se iscrpu sve neoperativne metode.

Sa liječenjem se ne započinje odmah po nastanku ožiljka. Potrebno je sačekati da ožiljak sazri ”maturira” – postane definitivan.

Smatra se da je potrebno do godinu dana za ovaj proces. U ovom periodu mnogi ožiljci omekšaju, izblijede, postanu manje uočljivi. Često se desi da ožiljak koji je na početku bio vrlo ružan, postane gotovo neprimijetan!

Neoperativno liječenje ožiljaka

Za ovaj vid liječenja se koriste različite metode. Postoji ogroman broj preparata koji se u obliku krema, masti, gelova, silikonskih obloga i dr. koristi u ove svrhe. Evidentna su njihova pozitivna dejstva ali su efekti vrlo individualni! Često pacijenti kombinuju različita sredstva.

Pored ovih, postoji terapija masažom ožiljka, terapija laserom, kompresivna terapija, ubrizgavanje kortikosrteroidnih preparata u ožiljak i dr.

Nekada je moguće ožiljak toliko popraviti da bude jedva primijetan. U najvećem broju slučajeva postiže se značajno poboljšanje. Ožiljak postane manje uočljiv, mekši, bezbolan.

Međutim, u nekim slučajevima i pored svih primijenjenih vidova liječenja ožiljak ostaje isti ili bez zadovoljavajućeg poboljšanja.

Iskustvom i dobrom procjenom tipa ožiljka moguće je izabrati najefektniji metod i način liječenja!

Dr Danijel Gogić, spec. opšte hirurgije
Klinički centar Crne Gore